Информационен център на Министерство на oтбраната

Microsoft: Русия стои зад мащабната кибератака срещу САЩ през декември 2020 г.

microsoft

microsoftВ операцията участвали над1000 хакери

Президентът на Microsoft Брад Смит по време на изслушване в американския Сенат публично обвини руското разузнаване в кибер атаката срещу SolarWinds.

Тогава хакерите атакуваха софтуера на тази компания, заразявайки я с опасен вирус, който впоследствие влезе в системите на клиентите на компанията, включително американски правителствени организации и стотици частни фирми. Смит заяви, че има "сериозни доказателства", че Кремъл непосредствено е ръководил хакването.

„На този етап имаме сериозни доказателства, които сочат към руската служба за външно разузнаване“, каза Смит, без да навлиза в подробности.

Кодът, чрез който хакерите са проникнали в американските държавни структури, е толкова сложен, че над него са работили не по-малко от 1000 висококвалифицирани програмисти. А такива мащаби категорично сочат участие на (руски) държавни структури, твърди Смит и добавя: „Досега не бяхме виждали такава прецизност, съчетана с подобни мащаби“.

Ръководителят на компанията за информационна сигурност FireEye, която бе сред първите, констатирали атаката срещу SolarWinds, Кевин Мундия се съгласи със заключенията на Microsoft относно участието на Русия. „Инструментите, използвани при атаката, не са подобни на тези, използвани от Китай, Северна Корея или Иран. Те са най-подобни на тези, използвани от Русия “, каза Мандия.

В същото време ръководителят на SolarWinds, който стана първата жертва на киберпрестъпници, Судхакар Рамакришна отказа да прави предположения кой стои зад хакерската атака. Като част от изслушването Рамакришна само обясни, че хакването е извършено с цел по-нататъшно проникване в системите на клиентите на SolarWinds. Той добави, че досега зловредният код е напълно премахнат.

CNN отбелязва, позовавайки се на източник от правителството на САЩ, администрацията на президента Байдън вече подготвя санкции и други ответни действия срещу Кремъл.

Преди това в съвместно изявление на четирите американски разузнавателни служби на 5 януари 2021 г. се посочваше, че кибератаката е извършена от престъпници, които „най-вероятно“ са от руски произход. А още през декември 2020 г. тогавашният държавен секретар на САЩ Майк Помпео обвини Русия за атаката: "Мисля, че вече можем съвсем ясно да кажем, че руснаците са виновни за това. Усилията им са били значителни и ние все още разнищваме какво точно се е случило".

Кибер атаката беше констатирана в края на 2020 г. Киберпрестъпниците успяха да изтеглят дистанционно актуализацията на софтуера на 18 000 клиенти на компанията, след което престъпниците успяха да откраднат, унищожат и модифицират данните в мрежите на тези клиенти. Най-големите жертви на това нападение станаха редица американски институции – Министерството на финансите, Националната администрация по информатика и телекомуникации към Министерството на търговията (NTIA), Националните здравни институти към Министерството на здравеопазването на САЩ (NIH), кибер сигурността и инфраструктурата Агенция за защита, Министерство на вътрешната сигурност, Държавен департамент САЩ, Национална администрация по ядрена безопасност и Министерство на енергетиката на САЩ. Освен това бяха засегнати няколкостотин частни компании.

Източник: в.“Монитор“

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top