Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови свитъци от Мъртво море – израелски археолози със сензационно откритие

[post-views]
Нови свитъци от Мъртво море – израелски археолози със сензационно откритие

POKRIT_BLANK_IZRAEL_FILISTIMCI_NEW_11_07_16Израелски археолози със сензационно открие. Учените предполагат, че са намерили фрагменти от Библията, писани преди 2000 години, както и най-старата кошница в света. Редките находките са открити в пещера в Мъртво море.

Това е първото голямо археологическо откритие на свитъци от Мъртво море от 60 години. Израелските археолози посочват, че са открили артефактите в обекта известен като „пещерата на ужасите“, заради намерените там 40 човешки скелета. За учените най-голям интерес представляват малки фрагменти от Библията и тази кошница.

Чейм Кохен- археолог:

„Това е най-невероятното нещо, което съм срещал някога. Стоим пред голяма кошница, която е над 10500 години, може да побере между 90 и 100 литра и най-важното непокътната. От това, което знаем, мога да кажа, че това е най-старата, най-голямата и най-запазена кошници в света.“

Сред другите интересни находки са свитъци, датиращи от Израелското въстание срещу Римската империя през 2 век, както и мумията на дете, живяло преди 6 хиляди години. Регионът в Юдейската пустиня е обект на сериозни археологически проучвания, като заради богата си история, все по-често става жертва на иманяри.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани