Информационен център на Министерство на oтбраната

След вота – коментарите в световните медии

След вота коментарите в световните медии

Политическа партия ГЕРБ печели парламентарните избори в България, но шансовете на дългогодишния премиер Бойко Борисов да управлява са малки. Така могат да се обобщят коментарите в международните медии след вота в неделя. Според изданията България е осъмнала с фрагментиран парламент и пробив на популистките партии.

Младата популистка партия „Има такъв народ!“ на  известния ТВ водещ и шоумен Слави Трифонов е голямата изненада от проведените в неделя парламентарни избори, коментира телевизия „Евронюз“.

Преди да са ясни резултатите, медията коментира,  че Трифонов вероятно ще детронира от второто място най-голямата опозиционна партия в лицето на БСП, която за сега остава трета политическа сила.

Независимо от успеха на дясно центристката партия ГЕРБ, която има убедителна преднина пред останалите политически сили, лидерът й Бойко Борисов губи обществената си подкрепа в сравнение с изборите от 2017 г., обобщава телевизията.

Подобни са коментарите и на агенцията „Ройтерс“, която акцентира, че ако Борисов иска да управлява ще трябва да води много сложни преговори в търсенето на коалиционен партньор.

Според британския вестник “Файненшъл таймс” формирането на правителство е непосилна задача и  страната върви към предсрочни избори.

Френският вестник „Монд“ отбелязва, че големите победители от вота са протестните и антикорупционните партии, които са постигнали изненадващ успех.

Българският премиер Бойко Борисов го очаква борба за оцеляване, смятат от списание „Политико“, където също прогнозират предсрочен вот, заради силно фрагментирания парламент.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top