Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания се сбогува с принц Филип

[post-views]
Великобритания се сбогува с принц Филип

Погребението е само четири дни преди рождения ден на кралица Елизабет Втора

Великобритания се сбогува с принц Филип. Съпругът на кралица Елизабет Втора почина миналата седмица на 99-години. Заради коронавирусът той ще бъде изпратен в тесен семеен кръг. Траурната процесия ще се проведе в замъка Уиндзор. Погребението е само четири дни преди рождения ден на кралица Елизабет Втора, която навършва 95 години на 21 април.

Не само коронавирусът е причина за промяна в протокола за погребението на принца. Той е планирал погребението си цели 18 години. Принцът е участвал в конструкцията на специален джип, с който да бъде превозен ковчегът му от замъка Уиндзор до параклиса „Сейнт Джордж”, където ще бъде погребението.

Първоначално тялото на принца ще бъде положено в кралската галерия, където са погребани други монарси. След като кралица Елизабет Втора почине, той ще бъде преместен в галерията с нейното семейство.

Заради коронавируса гражданите са призовани да не отиват през Уиндзор, а да наблюдават церемонията по телевизията. Летище „Хийтроу”, което се намира наблизо, ще спре работа за пет минути в часа, когато бъде обявена минута мълчание в памет на принц Филип.

Оказва се обаче, че паметта на принц Филип ще бъде почетена от много хора на малкия остров Тана. Оказва се, че местното население почита съпруга на кралицата като бог. Той е посетил острова през 1974 година и оттогава местните го смятат за божество. Те днес ще отправят молитви, за да може душата му да се принесе там. В страната има легенда, че принцът е техен роднина, а кожата му е избеляла, защото се е търкулна по коралов риф.

След смъртта на принц Филип бяха разкрити и много подробности за живота му и във Великобритания.

Източник: nova.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани