Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Със закон ЕС намалява парниковите си емисии до 2030 г.

[post-views]
„Извънредна ситуация“:  Хиляди учени подкрепиха доклад за климата

Намаляването на парниковите емисии  много скоро може да се превърне в закон в ЕС. За това постигнаха принципно споразумение Съветът на Европейски съюз и Европейският парламент, при обсъждането на плана на ЕК за климатична неутралност на блока до 2050 г.

Споразумение идва след интензивни преговори между Европарламента, който искаше намаляване от поне 60% и лидерите на страните членки, които през ноември се договориха за спад от 55%. Преговорите по темата бяха в задънена улица в продължение на месеци, като пробивът беше постигнат, след продължителен маратон на преговори.

 „Европейският климатичен закон съдържа ангажиментите на ЕС за постигане на климатична неутралност до 2050 г. и междинна цел за ограничаване на парниковите емисии с най-малко 55% до 2030 г. спрямо нивата им от 1990 г.“, се казва в съобщението на ЕК.

Заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс, който отговаря за т.нар зелена сделка“ на ЕС, определи принципната договорка като „значим момент“ за 27-членния блок. „Това е добър ден за хората и планета“, добави Тимерманс. Споразумението дойде в навечерието на срещата на върха за климата, организирана от американския президент Джо Байдън.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани