Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ отрязаха Турция от програмата за F-35

[post-views]
Полша ще получи бойни самолети от САЩ и Южна Корея, заяви Мариуш Блашчак

Американското министерство на отбраната е уведомило официално Анкара, че отстраняват Турция от програмата за американските изтребители F-35, предаде Анадолската агенция.

Тази информация е била съобщена на кореспондент на агенцията от отговорен служител на Пентагона.

Източникът посочил, че преди това е бил анулиран съвместният меморандум за участие в програмата, който Турция е подписала през 2007 г. На негово място е бил изготвен нов меморандум, в който обаче Турция не фигурира сред осемте участника.

Не се посочва под каква форма Анкара е била уведомена за отстраняването й от програмата за F-35.

Програмата за самолетите F-35 първоначално включваше девет страни участнички – освен Турция, това са САЩ, Великобритания, Италия, Холандия, Австралия, Дания, Канада и Норвегия.

Турция планираше да купи 100 самолета Ф-35.

През 2018 г. й бяха предоставени четири броя от изтребителите от пето поколение, но машините останаха в САЩ, където бяха изпратени и турски пилоти, за да се обучават за работа стях.

След това бе предадена собствеността и на още два самолета F-35 на Турция.

Поради кризата между Анкара и Вашингтон заради покупката от Турция на руските системи за противовъздушна отбрана С-400, трансферът на тези 6 броя самолети в Турция така и не се осъществи.

Междувременно американският президент Джо Байдън възнамерява да признае официално арменския геноцид от страна на Османската империя през Първата световна война.

Това съобщава „Уолстрийт джърнъл“, цитирайки неназовани официални източници.

Агенция Ройтерс коментира, че подобен ход ще навреди на турско-американските отношения.

Ходът би бил до голяма степен символичен, но ще означава завой от десетилетия внимателно подбиран език от страна на Белия дом и би дошъл в момент, в който Анкара и Вашингтон са в напрегнати отношения по редица проблеми.

Байдън вероятно ще използва думата „геноцид“ като част от становище на 24 април, когато по света се почита паметта на жертвите, съобщават три запознати източника.

В събота говорителката на Белия дом Джен Саки се очаква да каже „нещо повече по въпроса“.

Източник: в.“Монитор“

Най-ново

Единична публикация

Избрани