Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ ще изпратят временни подкрепления в Афганистан, които ще се грижат за сигурността при изтеглянето на коалиционните сили

[post-views]
Кървава година в Афганистан

САЩ ще изпратят временно подкрепления в Афганистан, за да охраняват силите на международната коалицията по време на огласеното изтегляне, съобщи вчера командващият американските сили в Близкия изток генерал Кенет Маккензи, цитиран от Франс прес.

„Ще изпратим допълнителни ресурси, за да пазят силите при изтеглянето, каза Маккензи, ръководител на американското Централно командване, пред комисия в Сената.

„Не искам да навлизам в подробности за тези операции сега, но ще имаме допълнителен капацитет и съм убеден, че с партньорите ни от коалицията ще успеем да се изтеглим“, допълни той.

Запитан на пресконференция за числеността на подкрепленията, той не направи уточнения, изтъквайки, че плановете са в етап на подготовка.

Около 2500 американски войници, заедно с още над 16 000 цивилни подизпълнители и оборудването им трябва да напуснат Афганистан. Освен тях в страната има около 7000 войници на НАТО, които до голяма степен зависят от американската армия за транспортиране на хората и военната техника.

Става въпрос за значителна по мащаб и деликатна логистична операция и на военните са нужни поне три месеца, за да я осъществят организирано и безопасно.

Ген. Маккензи изрази съмнения в способността на афганистанската армия да се противопостави на талибаните въпреки инвестираните в течение на над 10 години от САЩ милиарди долари за подготовката и въоръжаването й.

„Безпокоя се за способността на афганистанската армия да запази контрола над територията, която контролира сега, без подкрепата, с която са свикнали от много години“, каза той. Маккензи изрази опасения най-вече за афганистанските военновъздушни сили, които зависят от чуждестранните експерти, наети от американските военни да поддържат самолетите им. Това ще стане много по-трудно, когато чуждестранните сили напуснат страната, каза той пред журналистите.

Търсим иновативни начини да решим този проблем, каза генералът, говорейки за възможност за видеоконферентни консултации на експертите за афганистанските механици.

Отказвайки да говори за поражение от афганистанските бунтовници, Маккензи все пак призна, че числеността на талибаните днес е по-голяма, отколкото през 2011 г. Според него те разполагат с около 50 000 бойци. Той призна също, че сега талибаните контролират по-голяма част от Афганистан, отколкото преди 10 години.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани