Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Седемнадесет мигранти бяха открити мъртви край Канарските острови

[post-views]
12 мигранти загинаха при потъването на четири лодки край бреговете на Тунис

Седемнадесет души бяха открити мъртви край Канарските острови в лодка, превозвала мигранти, а трима бяха спасени, предаде Франс прес, като цитира испанската спасителна служба.

Плавателният съд е бил забелязан на около 265 морски мили (около 500 км) югоизточно от остров Ел Йеро, най-малкия от Канарските острови. Хеликоптер е прибрал тримата оцелели. „Тримата мъже страдаха от хипотермия, но бяха в добра форма“, каза за АФП говорителка на службата. Те са били отведени в болницата на острова. И тримата са от Субсахарска Африка.

Морският маршрут от мароканския бряг към Канарските острови е около 100 км, но пътят е опасен поради силните течения. Лодките, с които пътуват мигрантите, обикновено са претоварени и в лошо състояние.

След увеличаването на броя на патрулите по южното крайбрежие на Европа се увеличи броят на мигрантите, пристигащи на Канарските острови. 3400 души са пристигнали там от 1 януари до 31 март тази година, два пъти повече спрямо същия период през 2020 година.

Правозащитни групи подчертават, че коронавирусната криза е увеличила броя на желаещите да имигрират в Европа, тъй като мнозина в Африка са загубили работата и средствата си за препитание, отбелязва АФП.

Източник: БТА/

Най-ново

Единична публикация

Избрани