Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Независими експерти: Пандемията от Ковид-19 е била предотвратима

[post-views]

Пандемията от Kовид-19 е била предотвратима. Това са заключенията на доклад на независими експерти към Световната здравна организация. Според следователите основната причина за бързо разрастване на инфекция са поредица от грешки на ниво национални правителства, в частност забавената реакция при въвеждането на превантивни мерки.

Основният фактор за бързото разпространение на инфекцията е, че много световни правителства са изчакали да видят как ще се развие вируса, преди да вземат някакви мерки, се казва в доклада.

Имено това забавяне е причината за катастрофалните последици за физическото и ментално здраве на милиона хора по света, както и и високия брой смъртни случаи.

Експертите са категорични, че са открили слаби места почти във всяка точка по веригата за готовност от действия и смятат, че Китай, сочен за родината на Ковид-19, е загубил ценно време.

Според учените колебанията на СЗО да обяви по-рано пандемията също имат значение, но в случая става въпрос за тромави бюрократични процедури.

Като препоръки експертите посочват, че здравната организация трябва да бъде още по-независима, а експертите й да получават бърз и лесен достъп до страните, в които има опасения за появата на нова епидемия.

Сред другите препоръки на доклада е богатите страни да отпуснат 1 милиард дози до 1 септември за програмата на ООH COVAX, която има за цел да подпомогне по-бедните страни в битката срещу пандемията, която до този момент е отнела живота на над 3 250 000 хиляди души по света.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани