Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Варшава: неотдавнашната кибератака срещу полски политици е дело на руските спецслужби

[post-views]
Полша иска спешно да купи американски дронове заради нарастващите страхове от Русия, съобщи представител на министерството на отбраната

Полското правителство заяви, че разполага с доказателства, свързващи неотдавнашната кибератака срещу полски политици и обществени фигури с руските спецслужби, предаде Асошиейтед прес.

Атаката е част от кампания за дестабилизиране на страните в Централна Европа, заяви Станислав Жарин, говорител на министъра координатор на разузнавателните служби.

Полската Агенция за вътрешна сигурност и военното разузнаване са установили, че кибератаките са свързани с групата UNC1151. „Службите притежават информация, потвърждаваща връзката на агресорите с дейността на руските спецслужби“, заяви говорителят.

Близо сто от над 4350 хакнати при атаката електронни акаунти в Полша са на бивши и настоящи членове на правителството, депутати и служители в местната администрация.

По-рано този месец стана ясно, че са хакнати и частният имейл, и акаунтите в социалните мрежи на Михал Дворчик, шефа на канцеларията на премиера Матеуш Моравецки, както и на съпругата на Дворчик. Той уверява, че в тези акаунти не е имало класифицирана или чувствителна информация. Този месец в комуникатора Телеграм, създаден през 2013 г. в Русия, се появи съдържание, както се твърди от акаунтите на Дворчик, свързано с оръжейни покупки и с реакцията на Полша на пандемията.

Източник:bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани