Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелско изследване установява кои хора биха могли да се разболеят от Ковид-19 дори след пълна ваксинация

[post-views]

Хора в напреднала възраст с множество хронични заболявания и имуносупресия е по-вероятно да се заразят с коронавирус и да развият тежка форма на Ковид-19 дори след завършена ваксинация, сочи израелско проучване. „Като цяло можем да заключим, че това не са здрави хора,“ казва за „Джерузалем пост“ ръководителят на изследването проф. Тал Брош, който е директор на инфекциозното отделение в Университетската болница „Самсон Асута“ в Ашдод. „Почти всички имат съпътстващи заболявания: сърдечни, белодробни, бъбречни заболявания, деменция, рак или други често срещани болести.“

Малка част от ваксинираните срещу Ковид-19 се заразяват, а малък процент от тях влизат в болница. Това е т.нар. „пробивна“ инфекция. Проф. Брош и екипът му проучват случаите на 152 имунизирани пациенти от седемнадесет болници, които са развили Ковид-19 след повече от седем дни след втората доза и е трябвало да бъдат хоспитализирани преди края на април.

Групата не е голяма, тъй като това се случва рядко. Ефективността на използваната в Израел ваксина срещу стандартния вариант на вируса е 97-98 процента и показва почти същата ефективност срещу Делта варианта. До момента, въпреки резкия скок на новозаразените в страната, броят на тежките случаи се увеличава бавно.

Резултатите показват, че 71 процента от пациентите от изследваната група са имали хипертония, 48 процента – диабет, 27 процента – застойна сърдечна недостатъчност, 24 процента – хронични бъбречни заболявания, 24 процента – хронични белодробни заболявания, 19 процента – деменция, и 24 процента – рак. Само 6 процента не са имали придружаващо заболяване, но пък 40 на сто са били с компрометирана имунна система. „Ако имунната система не работи добре, рискът да не си изработиш защита чрез ваксината е по-голям“, казва Брош.

Пациентите са постъпили в болница средно 40 дни след втората доза ваксина, като средната им възраст е била 71 години.

Проучването е извършено, когато Алфа вариантът е бил активен в Израел, но изводите от него най-вероятно са валидни и в настоящата ситуация на доминиране на Делта варианта, обяснява проф. Брош. По думите му Делта вариантът изглежда преодолява ваксината по-често от предшественика си, но все още не е ясно дали причинява по-тежко заболяване.

Важното послание към обществото е, че по-възрастните хора със съпътстващи заболявания или имуносупресия не трябва да приемат, че са добре защитени от ваксините и трябва да се грижат за себе си, когато нивото на разпространение на вируса е високо, изтъква лекарят.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Избрани