Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Талибаните ликуват, но няма да могат да използват авиационната техника на бившия режим

[post-views]
Четирима души бяха ранени при избухване на граната на стадион по крикет в Кабул, заявиха афганистански представители

Концерт на клаксони в Кандахар, парад на специалните части на талибаните на летището в Кабул, знамена на талибанското движение навсякъде – талибаните, новите господари на Афганистан днес ликуват след изтеглянето на последните американски военни от страната, обобщава Франс прес.

Специалните сили на талибаните от звено „Бадри 313“ парадираха на изоставеното от американците летище на Кабул, позираха за снимки, развяваха бялото знаме на талибанското движение и вдигаха високо американските огнестрелни оръжия, озовали се в ръцете им. Говорителят на талибаните Забиула Муджахид доведе група талибански ръководни представители на пистите на летището, като този път неговото обичайно невъзмутимо изражение беше заменено с широка усмивка.

В Кандахар, където се зароди талибанското движение, хиляди негови привърженици скандираха по улиците „Аллах е велик“ под концерт от клаксони. „Победихме една суперсила. Афганистан е гробището на суперсилите“, викаха въоръжени мъже в традиционни талибански одежди по улиците на града. На места ликуването беше и под звуците на музиката, въпреки че талибаните вече заявиха намерение да я забранят.

Новите управници на Афганистан няма обаче да могат да разчитат на бойната авиация на бившия режим, за да се защитават, например от атаки от страна на Ислямска държава. На летището в Кабул има десетки самолети и хеликоптери, дадени на редовната афганистанска армия от Вашингтон. Сега тези 73 летателни апарата са, както казват американските сили, „демилитаризирани“, тоест нарочно повредени и направени негодни за употреба, разказа генерал Кенет Франклин „Франк“ Маккензи, ръководител на Централното командване на американските сили. Той увери, че тези машини никога повече няма да летят. Около 70 бронирани машини с повишена защита от мини и 27 военни джипа Хъмви също са направени нарочно негодни за употреба от американската армия, преди да се изтегли от Афганистан. САЩ са унищожили също така системата си за противоракетна отбрана в Кабул, която вчера прехвана няколко ракети на ИД, изстреляни по летището.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани