Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай осъди „изключително безотговорната“ продажба на американски подводници на Австралия

[post-views]
Китай критикува законопроекта на САЩ за подкрепа за Тайван в сферата на отбраната

Китай осъди продажбата на американски подводници с ядрени двигатели на Австралия в рамките на новоподписаното партньорство, като я окачестви като „изключително безотговорна“, предаде Франс прес.

„Сътрудничеството между САЩ, Великобритания и Австралия във връзка с ядрените подводници подкопава сериозно регионалния мир и стабилност, засилва надпреварата във въоръжаването и подкопава международните усилия за неразпространение на ядрените оръжия“, каза пред журналисти говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян. Той обвини трите страни, че показват „манталитет от Студената война“ и че използват ядрените оръжия за геополитически цели.

От година и половина напрежението между Пекин и Канбера е засилено. Говорителят на китайското министерство на външните работи обаче определи придобиването на американските подводници като противоречащо на поетите от Австралия ангажименти в областта на ядреното неразпространение.

Вчера САЩ, които се опитват да засилят всички възможни съюзи срещу Китай, обявиха партньорство за сигурност в Индийско-Тихоокеанския регион, в което участват Австралия и Великобритания. То включва доставката на подводници с ядрени двигатели на Канбера.

Веднага след американското изявление Австралия отмени голям договор с Франция за доставка на конвенционални подводници. Париж порица това решение като „удар в гърба“.

Президентът на САЩ Джо Байдън повтаря от избирането си, че има намерение да се противопостави на Китай, също като своя предшественик Доналд Тръмп, но по много различен начин, отбелязва АФП.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани