Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В знак на протест Алжир затвори въздушното си пространство за френски военни самолети

[post-views]
В знак на протест Алжир затвори въздушното си пространство за френски военни самолети

Дипломатическата криза между Франция и Алжир се разраства. Алжирското правителството обяви, че затваря въздушното си пространно за френските военни самолети, участващи в анти-терористичната мисия на Париж в Северна Африка.

От френското командване увериха, че решението на Алжир да затвори въздушното си пространство няма пряко да повлияе на мисията на страната в Мали.

Повод за действията на Алжир стана коментар на френския президент Еманюел Макрон, по отношение на историята на страната, който в прав текст заяви, че тя не се основа на истина, а опит на африканската страна да прокара някаква собствена история изцяло насочена срещу Франция.

Изказването на Макрон дойде няколко дни, след като Париж обяви, че намалява на половина издаваните визи за гражданите на Алжир и Мароко. Като причина френското правителство посочи, че двете страни не спазват ангажимента си да приемат нелегалните емигранти, на които Париж е отказал молба за политическо убежище.

В знак на протест Алжир привика посланика си за консултации.

Бившата френска колония успява да стане независима страната, след дългогодишна гражданска война през 50 и 60 години на миналия век.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани