Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентът на Швеция ще разгледа предложение за влизане на страната в НАТО

[post-views]
Швеция трябва да повиши военните си разходи до 2,6% от БВП, препоръча парламентарна комисия

Пъс отбеляза, че Швеция и Финландия активно си сътрудничат с НАТО, но не се ползват от много от преимуществата на алианса.

В парламента на Швеция е внесен документ, който предлага присъединяване към НАТО. Отбелязва се, че депутатът Ларс Пъс и колегите му от партията се изказаха за необходимостта от защита на страната от външни и вътрешни заплахи. Депутатът обясни, че военното сътрудничество с други страни ще помогне на Швеция да укрепи своя отбранителен потенциал. По-специално, той се опасява от дестабилизиращите действия на Русия

„Виждаме, че населението все повече подкрепя влизането на Швеция в НАТО. Очевидно е, че влошаващата се ситуация със сигурността в близката чужбина, в Балтийско море, се отразява на възгледите на хората”, изданието RT цитира депутата.

Пъс отбеляза, че Швеция и Финландия активно си сътрудничат с НАТО, но не се ползват от много от преимуществата на алианса. Такива, като обща военна защита от външни заплахи и приемане на стратегически важни решения в блока. Редица експерти обаче считат, че Стокхолм, след като се присъедини към алианса, може просто да загуби политическата си независимост. Най-вероятно, предложението за присъединяване към НАТО е продиктувано от Вашингтон, казват анализатори.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани