Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Скандал в католическата църква на Франция. Над 200 хил. деца жертви на сексуално насилие

[post-views]
Скандал в католическата църква на Франция. Над 200 хил. деца жертви на сексуално насилие

Френската църква е изправена пред огромен скандал, след като стана ясно, че над 220 хиляди деца, предимно момчета, са станали жертва на сексуално посегателство от страна на църковни служители. Шокиращите разкрития бяха представени в доклад от над 2  хиляди страници,  изготвен от независима комисия, назначена от католическата църква и натоварена със задачата да разследва всички сигнали за нарушения.

Председателят на независимата комисия Жан-Марк Сове, при представянето на заключенията от доклада, лаконично заяви, че

насилниците са показвали цитирам „жестоко безразличие към жертвите си.“

Разследването, което обхваща период от близо 70 години, е идентифицирало над 3000 насилника, 2/3 от които са били свещеници. Макар и по-голямата част замесените духовни лица да са починали отдавна, комисията изброи имената на 22, които могат да бъда изправени под съдебна отговорност и вече са дадени на прокуратурата.

Разкритията шокираха страната, като водещите духовни лица, и френската католическа църква, осъди случващото като срам и позор и поискаха прошка.

До назначаването на специална комисия, която да разследва сигналите за сексуални и физически посегателства срещу деца в църквата, се стигна след скандалът с архиепископът на град Лион, който беше осъден условно, че е прикривал действията на духовниците.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани