Информационен център на Министерство на oтбраната

Урсула фон дер Лайен критикува решение на полския Конституционен съд като заплаха за основите на ЕС

ЕС ще финансира доброволното завръщане у дома на мигранти в Беларус с до 3,5 млн. Евро

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви днес, че решението на висши полски магистрати, което оспорва върховенството на законите на ЕС, е пряка заплаха за основите и единството на съюза, предаде АП.

В реч в Страсбург на пленарно заседание на Европейския парламент (ЕП) тя подчерта, че “ние не искаме и няма да допуснем да бъдат подложени на риск нашите общи ценности”. По думите й върховенството на закона е “спойката”, който държи ЕС цял. “Искаме силна Полша в единна Европа”, заключи Фон дер Лайен.

По-рано този месец отношенията между правителството във Варшава и ЕК се влошиха допълнително заради решението на полския Конституционен съд, според което националната конституция има приоритет над законодателството на ЕС. Тази отношения бяха и преди това в криза заради нивото на демократичните стандарти, поддържано от консервативното полско правителство.

Настоящите разногласия се пренесоха днес в пленарната зала в ЕП. По късно през деня премиерът на Полша Матеуш Моравецки ще изложи пред евродепутатите възгледите на своето правителство и ще отговаря на въпроси на евродепутати.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top