Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Призрачни кораби изплуваха от водите край Япония след земетресение

[post-views]
Призрачни кораби изплуваха от водите край Япония след земетресение

Кораби, потънали по време на битката при Иво Джима, една от най-епичните битки през Втората световна война и една от най-кървавите в историята на американските морски пехотинци, изплуваха от дъното на океана след трусове в един от най-опасните вулкани в Япония – планината Сурибачи, пише Daily Mail.

Сателитни снимки на японския канал All Nippon News показват остатъците от 24 японски транспортни кораба, пленени от САЩ в края на войната.

Те са били преместени в западната част на Иво Джима, за да образуват пристанище, тъй като по това време островът не е разполагал с подобни съоръжения.

Заради сеизмичната активност на Сурибачи морското дъно в западната част на острова започва да се покачва. В резултат на това потъналите кораби се издигат от вулканичната пепел.

Корабите са били използвани като вълнолом за защита на други кораби, които разтоварвали войници и материали.

На картата островът е известен като Браун Бийч. Той е бил използван за военноморска база в подкрепа на американската армия преди нападението над континентална Япония.

Въпреки че е окупиран от японската армия, след като е бил върнат от САЩ през 1968 г., на Браун Бийч не живеят хора.

Според учените е възможно огромно изригване на Иво Джима. Данни на Държавния университет в Орегон сочат, че той е изригвал поне 10 пъти, като последното е било през 1982 г.

От 1952 г. се регистрира десетметрово повдигане на острова поради сеизмична активност, установява университетът.

През месец август сателитни снимки заснеха момента, в който изригна подводният вулкан Фукутоку-Оканоба, на около 5 километра северно от остров Южен Иво Джима. Това доведе до появата на нов остров във веригата Огасавара.

Япония е разположена на тихоокеанския Огнен пръстен – дъга с интензивна сеизмична активност, която се простира през Югоизточна Азия и през тихоокеанския басейн.

Страната редовно е засягана от трусове, като има строги строителни разпоредби, предназначени да гарантират, че сградите могат да издържат на силни земетресения.

Видео: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-10107925/Japanese-ghost-ships-sunk-World-War-II-spotted-seismic-activity-raise-them.html#v-240058120471688144

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани