Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ не очакват Китай да нападне Тайван до 2 г., „но всичко може да се случи“

[post-views]
САЩ не очакват Китай да нападне Тайван до 2 г., „но всичко може да се случи“

Генералът от армията на САЩ и председател на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили прогнозира в сряда, че Китай може да се опита да си върне Тайван през следващите две години, съобщава „Ройтерс“.

Говорейки на форума за сигурност в Аспен, Мили каза, че политиката на правителството на САЩ по отношение на Тайван гарантира, че властите на острова и Китай ще „решат… мирно“ всички въпроси.

Предполагаемият тест с хиперзвукова ракета на Китай бе много значим„, коментира за пореден път той, добавяйки, че Пекин стои зад „една от най-големите промени в глобалната геостратегическа мощ“ и че американската армия трябва фундаментално да се промени най-късно през следващите 20 години, за да не се окаже „от грешната страна на конфликта“.

Малко вероятно е Китай да се опита да завземе военно Тайван през следващите няколко години, дори когато военните му развиват способности, които биха позволили насилствено да си върне самоуправляващия се остров, добави той.

„Въз основа на моя анализ на Китай, не мисля, че това е вероятно в близко бъдеще – да бъде определено като, знаете ли, 6, 12, може би 24 месеца, такъв времеви прозорец„, коментира Мили, попитан дали Китай се готви да предприеме ход по отношение на Тайван в близко бъдеще.

„Като казаха това обаче, китайците ясно и недвусмислено изграждат способност да предоставят тези опции на националното ръководство, ако те изберат това в някакъв момент в бъдещето. Но в близко бъдеще – Вероятно не. Но всичко може да се случи.“

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани