Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Според Киев броят на руските войски по границата с Украйна е 90 000 души

[post-views]
17 000 новобранци от украинската армия са обучени от Великобритания и съюзниците

Русия е оставила военни части близо до границата с Украйна след приключването на военни учения и броят на руските войски в района сега е общо 90 000 души, каза украинското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Късно вчера министерството каза, че руските въоръжени сили наскоро са провели редица мащабни учения, включително с участието на въздушно-десантни войски. Според него след края на ученията войскови части от 41-ва армия са останали на около 260 километра от границата с Украйна.

„Трябва да бъде отбелязано, че Руската федерация периодически прибягва до практиката на прехвърляне и струпване на военни части, за да поддържа напрежението в региона и политическия натиск върху съседните държави“, каза министерството.

Тази пролет Москва предизвика безпокойство в Киев и западни столици, когато струпа над 100 000 войници по границата с Украйна, въпреки че по-късно ги върна обратно по базите им.

В понеделник украинското министерство на отбраната опроверга съобщения в медиите, според които Русия струпва войски по границата и каза, че не е отбелязало повишаване в броя на военнослужещите или въоръжението. Информационното издание „Политико“ съобщи, че сателитни снимки от понеделник потвърждават съобщения, че Русия отново е започнала да струпва войски по границата с Украйна. Според изданието на сателитните снимки, предоставени от американската космическа компания „Максар текнолъджис“, се вижда, че около 1000 единици военна техника са близо до руския град Елня, който се намира на около 250 километра северно от границата.

„Въз основа на оценка на сателитни снимки отскоро, военната техника (която включва танкове, бронетранспортьори, самоходна артилерия и свързано с тях оборудване за поддръжка) вероятно е започнала да пристига в района в края на септември“, коментира „Максар“.

Висш американски генерал днес каза, че Съединените щати следят значително движение на руски военни части по границата с Украйна, но то не е „явно агресивно“. „Виждали сме това и преди (. . .) Какво означава то? Все още не знаем, рано е да се каже“, каза началникът на Генералния щаб на американските въоръжени сили генерал Марк Майли.

Кремъл опроверга съобщенията и каза, че Русия решава сама къде е необходимо да дислоцира свои войници на собствената си територия.

Отношенията между Киев и Москва са влошени от 2014 г., когато Русия анексира украинския полуостров Крим, а в Източна Украйна започна война между украински войски и подкрепяни от Русия сепаратисти, в която по данни на Киев са загинали 14 000 души.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани