Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша към Германия: Не сертифицирайте „Северен поток – 2“, с плащанията Путин ще създава още оръжия

[post-views]
Полша към Германия: Не сертифицирайте „Северен поток – 2“, с плащанията Путин ще създава още оръжия

Полският премиер Матеуш Моравецки призова Германия да откаже сертифицирането на пускането на руския газопровод „Северен поток 2“. Това заяви той в интервю за в. Bild.

Той заяви, че сертифицирането на газопровода трябва да бъде спряно „заради мира“.

„Трябва да работим заедно в името на мира, а не да даваме на Владимир Путин допълнителни пари под формата на плащания за енергийни ресурси, с които той може да продължи да създава оръжия“, каза полският политик.

Пускането в експлоатация на газопровода „Северен поток 2“ може да бъде отложено за март следващата година поради спиране на процедурата по сертифициране на компанията Nord Stream 2 AG от германския регулатор. За това пишат медиите, позовавайки се на източници от правителствота на Германия.

На 16 ноември стана известно, че германската федерална мрежова агенция спря процеса на сертифициране на Nord Stream 2 AG в качеството на оператор на руския газопровод Nord Stream 2.

Германското външно министерство заяви, че решението за спиране на сертифицирането не е планирано, то е прието за бързо изпълнение на изискванията на германското законодателство.

„Северен поток 2“ предвиждаше изграждането на две тръби на газопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руския бряг през Балтийско море до Германия – от пристанището Уст-Луга в Ленинградска област до Грайфсвалд .

Съединените щати активно се противопоставят на този проект, като популяризират своя втечнен природен газ в Европейския съюз. Освен това, проектът има и други страни противници, включително Украйна.

Източник: pan.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани