Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СЗО обозначи новия вариант B.1.1.529 на коронавируса с гръцката буква Омикрон

[post-views]

Световната здравна организация обозначи открития в Южна Африка нов вариант B.1.1.529 на коронавируса с гръцката буква Омикрон и го определи като „предизвикващ тревога“, предадоха Ройтерс и Франс прес.

„СЗО беше уведомена от Южна Африка за варианта B.1.1.529 за първи път на 24 ноември тази година. Този вариант има множество мутации, някои от които са много обезпокоителни“, заяви в комюнике група експерти, на които СЗО е възложила да следят развитието на КОВИД-19.

Според СЗО новият вариант на вируса може да се разпространява по-бързо от останалите. Предварителните данни предполагат, че при него има повишен риск от повторно заразяване и „вредно изменение в епидемиологията на КОВИД-19“.

СЗО заяви, че заразяванията в Южна Африка рязко са се увеличили през последните седмици, което е съвпаднало с откриването на новия вариант.

Омикрон е петият вариант на вируса, който получава подобно буквено обозначение.

СЗО каза, че Пи Си Ар тестовете продължават успешно да установяват наличието на този вариант.

Организацията предупреди страните да не въвеждат прибързано ограничения за пътуване заради новия вариант, а да следват „подход, основан на риска и съобразен с науката“.

Властите по света реагираха с тревога на новия вариант. Европейският съюз и Великобритания са сред тези, които затягат граничния контрол, докато учените се опитват да разберат дали тази разновидност на вируса е устойчива на ваксините.

Според СЗО сигурно ще отнеме няколко седмици да се установи заразността на варианта Омикрон и ефективността на ваксините и средствата за лечение срещу него.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани