Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Равнис по славния 95-и свързочен полк

[post-views]
Равнис по славния 95-и свързочен полк

Равнис по славния 95-и свързочен полк

На 15 декември се навършиха 78 години от създаването на легендарния 95-и свързочен полк

Историята на 95-и свързочен полк започва на 15 декември преди 78 години. Заповедта за неговото създаване е с № 460 на министъра на войната на Царство България от 30 ноември 1943 г. И на 15 декември същата година той е сформиран на базата на две дружини от 2-ри армейски инженерен полк и влиза в състава на 2-ра армия.

След попълване през 1944 г.

полкът е изпратен на фронта

и осигурява свръзката на щаба на 2-ра армия с подчинените части в направлението Пловдив, София, Пирот, Ниш, Митровица, Нови пазар, Косово поле, с което спомага за разгрома на немската SS дивизия „Принц Ойген”. Формированието взима участие в Първата фаза на Отечествената война. След това свързочниците се  прибират в своя район в Пловдив. С ордени за храброст за проявени командирски качества и храброст във войната са наградени 48 офицери, двама кандидат-офицери, двама уредници и един чиновник.

При своето

   следвоенно развитие

през ноември 1953 г. полкът е редуциран в батальон. И през следващата година отново e развърнат, като 95-и армейски свързочен полк. Постепенно се подобрява учебно-материалната база, навлиза нова техника, която свързочниците успешно усвояват. Провеждат се безброй тренировки, а класните специалисти увеличават броя си. Усъвършенствани са бойната и мобилизационната подготовка. Изградена е нова мобилна база с гаражни клетки за повече от 240 машини и складови помещения. Почти няма учение, в което полкът да не участва. Помнят се най-големите – „Родопи” през 1967 г., „Щит-82”, „Зима-84”, поредицата „Гранит”, „Балкан”, „Родина”, „Тунджа” и „Марица”. През 1988 г. във формированието пристигат първите апаратни за автоматично засекретяване на телефонните и телеграфните разговори с гарантирана устойчивост, а също и радиостанции, снабдени с приставка за автоматично водене на радиолиниите…

И започва

  поредица от реорганизации

През 1989 г. полкът е свит до батальон. Реже се на едро, с кръгли числа. От 80 офицери остават 20, от 140 сержанти – 20, от 520 войници – 100. Три години по-късно батальонът е преобразуван отново в полк. През 1998 г. щатът му е свит до батальон. През 1999 г. на въоръжение са приети и първите носими радиостанции, които се използват от армиите на страните-членки на НАТО.

От 14 юни 2002 г. свързочният батальон в Пловдив преминава по нов щат и става полк. Но на 1 юни 2008 г. 95-и свързочен полк е съкратен и неговата история приключва. Така на последния командир полковник Цветан Рашков (1998–2008 г.) се падат 

  последните задължения

да сдаде бойното знаме в музея.

Сбогуването със светинята става в района на полка в Пловдив. Кратко слово на вълнуващата церемония произнася полковникът от запаса Тодор Груев, бивш началник на Свързочния отдел на 2-ра армия.

През 2013 г. във Военния клуб в Пловдив тържествено бе отбелязана 70-годишнината на свързочното формирование. В своя доклад един от командирите му (1984–1989 г.) полковникът от запаса Димитър Михов каза: „Този полк, на който хиляди военнослужещи бяха посветили своите младост, дръзновение и надежди, не само взимаше, но и даваше. Да, той и даваше. Той каляваше характерите да устояват на изпитанията, учеше на твърдост и защита на честта и достойнството, учеше на вяра в другарството и взаимопомощта, на уважение към приятелите и началниците, на снизхождение към по-слабите и преди всичко ни учеше да вярваме в себе си и да постигаме набелязаните цели”.

А преди няколко дни, в навечерието на 78-годишнината на 95-и свързочен полк, неговият последен командир полковникът от запаса Цветан Рашков заяви: „Основната задача пред нас беше една – да поддържаме постоянна и висока бойна готовност. И за да я изпълняваме успешно, най-важна беше грижата към хората и тяхното обучение и възпитание, те да са добре, за да могат да дадат всичко от себе си”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани