Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия ще подлага на задължителен медицински преглед и снемане на пръстови отпечатъци всички чужденци

[post-views]
Руски кандидат за президентския пост нарече войната в Украйна „голяма грешка“ на Путин

Русия обяви днес, че въвежда задължителен медицински преглед и снемане на пръстови отпечатъци за всички чужденци – мерки, които вече предизвикаха силни възражения, предаде ДПА.

Съгласно закона от първите седмици на новата година медицинските прегледи ще се правят на три месеца, вкл. кръвни и рентгенови изследвания или компютърна томография за някои от тях. От руското външно министерство казаха, че ще осигурят „благоприятни условия“ за чуждестранните журналисти и техните семейства.

Германско-руската търговска камара (ГРТК) вече предупреди, че ако бъдат приложени последователно, новите правила ще имат последствия за руската икономика. В случай че бъдат засегнати бизнеси, има риск „голям брой важни за Русия чуждестранни мениджъри да напуснат Русия“, казаха от камарата. В писмо до руското правителство по-рано този месец тя призова за облекчаване на правилата.

С промяната руските власти искат да проверяват чужденците за туберкулоза, сифилис и ХИВ. Всеки, който откаже, рискува да загуби разрешителното си за работа. Според ГРТК резултатите от тестовете ще се изпращат на имиграционните власти, а ще се изисква и снемане на пръстови отпечатъци.

Властите в Русия твърдят, че тази здравна мярка ще е от полза за страната. Но опозиционният вестник „Новая газета“ пита дали всъщност не става дума за дискриминация. Засега не е ясно дали ако медицинските изследвания покажат заболяване у чужденец, той ще трябва да напусне страната, или да понесе някакви други последствия, посочи ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани