Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полските власти признаха, че са закупили шпионския софтуер „Пегас“, но само за борба с престъпността

[post-views]
Полша иска спешно да купи американски дронове заради нарастващите страхове от Русия, съобщи представител на министерството на отбраната

Влиятелният лидер на управляващата в Полша националистическа партия Ярослав Качински призна, че страната му е закупила израелския шпионски софтуер „Пегас“, но отхвърли обвиненията, че той се използва срещу политическата опозиция, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че обвиненията за използване на софтуера „Пегас“ разтърсиха Полша през последните седмици – скандал, който предизвика сравнения с аферата „Уотъргейт“, довела до оставката на президента на САЩ Ричард Никсън през 1974 г.

Веднъж инсталиран на мобилен телефон, „Пегас“ позволява достъп до съобщения и потребителски данни, но също така и да се активира дистанционно устройството за запис на звук или заснемане на изображения.

„Би било лошо, ако полските служби не разполагаха с този тип инструмент“, каза за седмичното списание „Шечи“ Ярослав Качински, председател на управляващата партия Право и справедливост (ПиС) и вицепремиер на страната.

Откъси от интервюто бяха публикувани днес.

Попитан за обвиненията, че правителството е използвало „Пегас“, за да шпионира опозицията, Качински отговаря, че софтуерът е „използван от агенциите за борба с престъпността и корупцията в много страни“.

В интервюто, което ще бъде публикувано изцяло в понеделник, лидерът на ПиС подчертава, че всяко използване на такива методи „винаги е под контрола на съда и прокуратурата“. Той също така отхвърля обвиненията на опозицията, като ги нарича „много шум за нищо“.

Базираната в Канада организация за защита на сигурността в интернет „Ситизън лаб“, потвърди използването на „Пегас“ срещу трима души в Полша, включително Кшищоф Брейза, сенатор от основната опозиционна партия – либералната Гражданска платформа (ГП) – по време на кампанията за парламентарните избори през 2019 г.

Джон Скот-Рейлтън, старши изследовател в „Ситизън лаб“, каза по-рано за АФП, че разкритите случаи на използване на „Пегас“ са само „върхът на айсберга“ и че използването му показва „авторитарен уклон“ в Полша.

Според Брейза хакването на телефона му е повлияло на резултата от изборите, спечелени от ПиС.

Качински отхвърля в интервюто тези обвинения, като казва, че опозицията „загуби, защото загуби“.

„Нито Пегас, никаква услуга, никаква тайно получена информация от какъвто и да било вид не изиграха никаква роля в предизборната кампания през 2019 г.“, уверява той.

Запитан от АФП, израелският разработчик на „Пегас“ заяви, че софтуерът е бил продаден само на „легитимни правоприлагащи органи, които използват тези системи със съответното разрешение за борба с престъпници, терористи и корупцията“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани