Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мали затвори границите си и нарече наложените му от ЕКОВАС санкции „незаконни“

[post-views]
Хунтата в Мали денонсира споразумения с Франция в областта на сигурността

Правителството на Мали днес нарече „незаконни“ регионалните санкции, наложени му, след като управляващата военна хунта не насрочи избори за установяване на демократично управление в страната, предаде ДПА.

Мали също така се опита да изпревари затварянето на границите на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), като затвори собствените си граници.

Мерките, наложени от ЕКОВАС вчера вечерта, включват затваряне на границите на Мали със страните членки на организацията, замразяване на търговските връзки, които не са от първостепенно значение и замразяване на всички финансови ресурси на Мали в Централната банка на ЕКОВАС. Освен това, съгласно взетото от ЕКОВАС решение, всички посланици на членуващите в организацията държави ще бъдат изтеглени от столицата на Мали – Бамако. ЕКОВАС също така е активирала сили в резерв „за всеки случай“. Държавите членки на ЕКОВАС изразиха разочарование от съобщението на временното правителство, че няма да проведе нови избори през следващите четири години, въпреки че по първоначален план те трябваше да се проведат идния месец.

През май 2021 г. военните свалиха преходното правителство, което трябваше да управлява страната до изборите в края на февруари.

От 2012 г. в Мали бяха извършени три военни преврата и се смята, че страната е изключително нестабилна. Хиляди военни от чуждестранни сили, включително от Франция и Германия, участват в миротворчески и тренировъчни мисии там.

Наскоро временното правителство призна, че в Мали има руски военни инструктори и каза, че са им дадени същите правомощия като тези на тренировъчната мисия на Европейския съюз.

Германия, Франция, Великобритания и други държави обвиниха Мали, че плаща на наемници от руската частна компания „Вагнер“ да гарантират сигурността в страната. Временното правителство на Мали многократно отрече тези обвинения.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани