Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Състоянието на 10-те най-богати в света се е удвоило през пандемията

[post-views]
Състоянието на 10-те най-богати в света се е удвоило през пандемията

Пандемията е увеличила до голяма степен състоянието на най-богатите хора в света, но и е довела до увеличаване на живеещите в бедност, обяви благотворителната организация „Оксфам“, предаде Би Би Си.

По-ниските доходи за най-бедните слоеве от световното население допринасят за смъртта на 21 000 души всеки ден, се казва още в докладът на „Оксфам“.

Но 10-те най-големи богаташи на планетата са увеличили повече от два пъти своето общо състояние от март 2020 г.

„Оксфам“ обикновено публикува доклад за глобалното неравенство в началото на Световните икономически форум в Давос.

Събитието обикновени събира хиляди корпоративни и политически лидери, знаменитости, активисти, икономисти и журналисти в швейцарския ски курорт за панелни дискусии, партита и бъбрене безспир, отбелязва Би Би Си.

Но за втора поредна година срещата, насрочена за тази седмица, ще бъде онлайн след появата на новия вариант на коронавируса Омикрон.

Според данните на „Форбс“, цитирани от „Оксфам“, 10-те най-богати хора на планетата са Илон Мъск, Джеф Безос, Бернар Арно и семейство, Бил Гейтс, Лари Елисън, Лари Пейдж, Сергей Брин, Марк Зукърбърг, Стийв Балмър и Уорън Бъфет.

Общото им състояние се е увеличило от 700 млрд. до 1,5 трилиона долара, но със значителни разлики между тях. Състоянието на Мъск е скочило с над 1000%, а това на Гейтс с по-умерените 30 на сто. 

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани