Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

190-годишният Джонатан се превърна в най-старата костенурка в света

[post-views]
190-годишният Джонатан се превърна в най-старата костенурка в света

Костенурката Джонатан от Света Елена е официално призната за най-старата костенурка в историята. Както се съобщава в сайта на рекордите на Гинес, той е на 190 години.

Според информацията в сайта, Джонатан с възрастта е ослепял и загубил обонянието си, затова ветеринарите го хранят ръчно всеки ден. Той обаче има отличен слух и винаги различава гласа на ветеринарния лекар Джо Холинс, който му носи храна.

Точната възраст на костенурката не е известна, но когато е взет от родните Сейшелски острови през 1882 г., той вече е бил напълно зрял и учените смятат, че по това време е бил на поне 50 години. Тогава той е донесен като подарък на управителя на Света Елена, в чиято градина прекарва по-голямата част от живота си.

По време на живота на костенурката е направено първото в историята телефонно обаждане, заснето е първото видео, минаха две световни войни и човечеството достигна до космоса. Неговите навици обаче не са се променили – в слънчеви и не твърде горещи дни Джонатан обича слънчевите бани, а когато е студено, той се заравя в листа или окосена трева, криейки се там по цял ден.

Въпреки почтената му възраст, гледачиите в парка съобщават, че той е в добро сексуално здраве и често може да бъде видян в любовни игри с други костенурки, които обитават градината. Говорейки за хранителните навици на Джонатан, любимите му храни са зеле, моркови, ябълки и особено зелена салата.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани