Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мега телескопът „Джеймс Уеб“ достигна крайната си цел

[post-views]
Открита е най-старата черна дупка в света

Телескопът „Джеймс Уеб“ достигна до окончателната си орбита около Слънцето, съобщиха от НАСА. Апаратът се намира на 1,6 милиона километра от Земята, и много скоро ще започна да провежда научна дейност.

Месец от изстрелването си и след серия от сложни и опасни маневри свръхмодерният телескоп Джеймс Уеб“ най-накрая достигна до мястото си на паркиране, съобщиха от НАСА.

Следващият етап на мисия е фината настройка на основното огледало на телескопа, което с диаметър от шест метра и половина и е съставено от 18 сегмента, покрити с тънък слой злато.

Ако всичко върви по план космическата обсерваторията ще започне да работи до няколко месеца, като се очаква още през май да изпрати и първите си данни.

Телескопът „Джйемс Уеб“ е най-скъпият космически апарат изпращан в космоса, като основната му задача, освен  да изучава първите галактики след Големия взрив, е да търси потенциално обитаеми планети извън нашата Слънчева система.

Мисията, която в размер на 10 милиарда долара е съвместен проект на американката, европейската и канадската космически агенции.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани