Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Премиерът на Хърватия се извини на Украйна за „скандалното изказване“ на президента

[post-views]
Хърватският премиер: Сърбия да внимава чия страна заема

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович се извини на Украйна за „скандалното изказване“ на държавния глава Зоран Миланович, съобщават хърватските медии.

Припомняме, вчера хърватският президент заяви, че Украйна е една от най-корумпираните страни и отсече, че страната му няма да изпраща войници при ескалация на конфликта в Украйна, а тъкмо обратното – ще отзове всичките си военни.

Доколкото знам, няма хърватски войници в Украйна, коригира думите на Миланович премиерът и подчерта, че контингентът на хърватската армия, който се намира в Полша, наскоро се е върнал в Хърватия.

Пленкович бе категоричен, че политиката на Хърватия е на деескалация на напрежението, възпрепятстване на възможен конфликт и подкрепа за териториалния интегритет и суверенитет на Украйна.

От своя страна хърватският министър на отбраната Марио Баножич също потвърди факта, че хърватската армия няма войници в Украйна.

Външният министър Гордан Гърлич Радман се разграничи от думите на Миланович, изтъквайки, че „президентът говори от свое име, а не от името на Хърватия“ и думите му нямат никаква връзка с позицията на правителството.

Той увери, че Хърватия остава верен член на НАТО.

„Всичко, което правим, го правим в договор с партньорите ни. В такива времена е особено важно да проявим солидарност между партньорите и Хърватия ще прави това в ЕС и НАТО“, категоричен бе Гърлич Радман.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани