Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трети самолет с военна помощ на САЩ кацна в Киев

[post-views]
Трети самолет с военна помощ на САЩ кацна в Киев

Третият самолет с военна помощ на САЩ кацна в Киев

Трети самолет с военна помощ от САЩ кацна вчера, 25 януари, на летището в Киев. Според публикувана информация на борда на самолета е имало 79 тона различни оръжия, включително противотанкови системи.

Съединените щати изпратиха трети самолет с оръжия в Украйна, като първите два кацнаха в Киев на 22 и 23 януари, доставяйки ръчни гранатомети за еднократна употреба M141 Bunker Defeat Munition (SMAW-D) и противотанкови системи Javelin. Този път третата партида помощ включва 300 пускови установки Javelin ATGM и други оръжия. Министерството на отбраната на Украйна, съобщи, че е пристигнала друга партида гранатомети SMAW-D, съвременно оборудване и боеприпаси. Точно се знае за доставката на патрони с калибър 12,7 × 99 мм.

Според министъра на отбраната на Украйна Резников, който публикува радостен пост в Twitter , относно пристигането на третия самолет с военна помощ, каза че доставката на оръжие от САЩ не свършва дотук. През февруари, вероятно на 4-ти, се очаква да пристигнат още няколко военнотранспортни самолета от САЩ в Киев. Естествено, Резников не каза нищо за естеството на товара. Може обаче да се предположи, че Вашингтон ще изпрати още една партида противотанкови системи и някои системи за противовъздушна отбрана, както каза говорителят на Пентагона Джон Кърби предния ден.

Междувременно, на фона на радостни изявления на мнозинството украински политици, които ентусиазирано срещнаха третия самолет с оръжие, в Украйна се появиха недоволни от това. Така депутат от опозиционната партия „Опозиционна платформа – за цял живот“ Валери Гнатенко упрекна Съединените щати, че доставят остарели оръжия от 80-те години. Според него Украйна има свои разработки в областта на противотанковите системи, значително превъзхождащи американските противотанкови системи Javelin. Но вместо да установят производството на собствени оръжия, украинските власти предпочитат да просят чужди.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани