Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Буркина Фасо ще се върне към конституционния ред, когато условията го позволят, заяви новият военен лидер

[post-views]
Най-малко 12 войници са загинали при атака в северната част на Буркина Фасо

Новият военен лидер на Буркина Фасо подполковник Пол-Хенри Сандаого Дамиба заяви, че западноафриканската страна ще се завърне към конституционния ред, когато условията бъдат подходящи, предаде Ройтерс.

Дамиба говори за първи път по националната телевизия, след като оглави преврата, с който в понеделник бе отстранен от власт президентът Рок Каборе.

„Когато условията са подходящи, съобразно крайния срок, който нашият народ ще определи в цялата суверенна държава, аз се ангажирам за връщане към нормалния конституционен ред“, заяви Дамиба.

Облечен във военно облекло с червена барета и обграден от национални флагове, Дамиба каза, че ще събере различни обществени сегменти, за да бъде договорена пътна карта за планиране и изпълнение на необходимите реформи.

Хунтата, която завзе властта, заяви, че ще предложи календар за завръщане към конституционния ред „в разумна времева рамка“, но не разкри подробности за плановете си.

Дамиба обеща, че ще върне контрола над териториите, засегнати от насилие от страна на бойци, свързани с Ал Каида и „Ислямска държава“. По думите му сигурността ще бъде приоритет

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани