Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кадети сами си правят библиотека

[post-views]
Кадети сами си правят библиотека

Сашка АЛЕКСАНДРОВА и Венцислав ЖЕКОВ

Кадети сами си правят библиотека

Инициативата е на старшина Йонко Христов – главен инструктор в Професионалния сержантски колеж в НВУ „В. Левски“ – В. Търново

Повече от 2000 книги са дарили, за да си направят вътрешна библиотека, кадетите от Професионалния сержантски колеж в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ –  В. Търново. Инициативата за това е на старшина Йонко Христов, който е главен инструктор в Професионалния сержантски колеж. „Тази идея ми хрумна преди пет години. Тръгнах първо от себе си – много обичам да чета и реших, че, вместо да говоря за това, мога да предизвикам колегите си да дарим книги и да започнем да си събираме вътрешна библиотека“, казва старшина Христов.

Оказва се, че четенето е хоби на много от кадетите и в инициативата се включва и командният състав, като и всеки носи по една книга. Така бързо успяват да се организират и да запълнят първите няколко рафта на новата библиотека.

След това старшина Йонко Христов с радост започнал да наблюдава как подредените заглавия вече не са толкова подредени, виждал, че често изчезват книги за определен период от време, а когато се върнат отново на лавицата, до тях има и ново четиво.

„Така пък се роди продължението на идеята – вземаш една книга, връщаш две. Тоест, когато върнеш заетата оттук книга, я връщаш с още една нова. Обучаемите вземат, връщат, няма нужда да се записват, да си правят картони или да плащат за заетата книга. Условието е само да не изхвърлят заглавия от личните си библиотеки, ако те вече не са им интересни, а да ги даряват за нашата“, коментира още старшина Христов. 

Така за около пет години Професионалният сержантски колеж в НВУ събрал библиотека, в която има повече от 2000 заглавия. Лавиците се оказали тесни и недостатъчни и част от книгите стоят прибрани в друга зала.

Българска, руска и западноевропейска класика има вече в библиотеката на колежа. До книгите на Майн Рид и Стивън Кинг стои историята на Александър Македонски, до поезията на търновски поети стоят заглавията на Жул Верн и Достоевски. Има книги на руски, украински, английски и немски език, списания, албуми със снимки. Има и книги на военна тематика, които колежът получил като дарение от Министерството на отбраната, след като там разбрали за инициативата на кадетите. За библиотеката заглавия са дарявали вече и от Военното окръжие, както и от Военното издателство.

„Обичам да обикалям библиотеката и да разглеждам какви нови книги влизат в нея и какви заглавия липсват. Така разбирам какво четат колегите ми и обучаемите. Много се забавлявахме, когато изведнъж сред заглавията се появи „Експлоатация и ремонт на „Москвич“-а“. Първите реакции бяха, че това никой вече няма да го прочете, но само няколко дни по-късно книжката изчезна. И до момента е една от търсените, значи някой все още има такъв автомобил или просто е любопитен за историята на тази кола“, усмихва се старшина Христов.

Гордост за новата библиотека е едно малко списание от 1934 г. Списанието е „Подофицерски корпус“ и разказва за сержантския състав на България от онова време. В изданието има статии за военни тактики, исторически справки и събития, тънкости за възпитание на кучето, правила за бой в населени места.

„Продължаваме да събираме дарения и колкото повече стават книгите, толкова по-възможно ми се струва мечтата ми тази стая, в която съхраняваме библиотеката, да се превърне в читалня“, казва още старшина Йонко Христов.

Да откриеш нещо българско в Афганистан

Планинар, инструктор по скално катерене и планински водач е старшина Йонко Христов. Освен това той е социален педагог доброволец в училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ в Русаля и е сред малцината, които умеят да свирят на най-древния български инструмент булгарина.

„Сърцето ми е в планината, обичам усещането за свобода и пространство, когато съм там, затова използвам всяка възможност да тръгна към някой връх. Планината ме научи добре да планирам това, което зависи от мен, и да приемам даденостите, които не мога да променя“, казва старшина Йонко Христов. Той е ходил в 27 от всичките 39 планини в България, но признава, че най-добре се чувства в Стара планина. Преди години преминал курс по скално катерене в Националния военен университет и оттогава се занимава професионално с това. Води занятията по оцеляване на кадетите и курсантите, учи ги да преодоляват трудни терени по алпийски способи, дава им начални знания по скално катерене. Член е на асоциация „Планини и хора“, където е и стажант.

За умението си да свири на булгарина – най-древният български музикален инструмент, донесен Афганистан, казва: „Видях го за първи път, когато бях на една от мисиите си там и останах омагьосан. Там все още има хора, които свирят на булгарина. Този инструмент прилича на тамбура и у нас така е известен – българската тамбура. Прави се от тиква и има две двойка струни. А самият инструмент се майстори специално за човека, който ще свири на него“.

Изпитът по огнева подготовка премина при тежки зимни условия

Кадети сами си правят библиотека

Резервистите, които се подготвят в Националния военен университет (НВУ) „В. Левски“ във Велико Търново вече получиха удостоверения за завършено начално военно обучение. Обучението на първите български граждани, които са избрали срочната служба в доброволния резерв на Българската армия, започна на 10 януари.

Нито снегът, нито наистина тежките зимни условия не попречиха за покриването на необходимите условия за успешно преминаване на изпита по огнева подготовка на първия випуск резервисти в НВУ „В. Левски“.

„Желаещите бяха общо 316 български граждани, 290 от тях бяха допуснати до подбор от съответните комисии от военните окръжия. 211 от кандидатите са мъже, жените са 79“, каза в интервю за военния вестник началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.

Стана ясно, че обявените длъжности са били 150. 120 от тях са заети с кандидати за получаване на квалификация „младши специалист“. Те изпълняват службата си във Велико Търново и други близо 30 са във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен.

„Армията е стабилна институция, която може да даде шанс за кариерно развитие при много добри условия“, каза още бригаден генерал Маламов.

Резервистите вече придобиха знания и умения за назначение, бойни свойства, устройство на автомат „Калашников“, начини за придвижване по бойното поле, мерки за безопасност при боравене с оръжие, основи на ядрена, химическа и биологическа защита. Получиха и правна подготовка по основни положения от Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за резерва, както и основни положения от Устава за войсковата служба.

Най-ново

Единична публикация

Избрани