Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Проф. Боян Медникаров: Високо постижение е да сме в първата четворка на световните морски университети

[post-views]
Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров: ВВМУ се превърна в световно призната марка

За предизвикателствата пред новата учебна 2022-2023 година, белязана от продължаващата пандемия от Ковид-19 разговаряме с флотилен адмирал, проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на ВВМУ “Никола Й. Вапцаров“.

-Какви са очакванията за учебната 2022-2023 година?

 – В момента върви активната фаза на приема на нашите обучаеми за следващата учебна година. Имаме вече утвърдено базовото число за новите курсанти. Проведохме първата кампания по ранен прием за курсантите – преминаха през медицински, психологични прегледи, през общообразователен тест, тест по английски език и изпит по физическа подготовка.  Тази кампания вече приключи, приети са 23 курсанти по военноморските специалности. Също и около 25  курсанти, които ще се обучават по специализация „Медицинско осигуряване на ВС“  за нуждите на Военномедицинска академия, положиха изпитите, регламентирани в наредбата на Министерството на отбраната и по-късно ще се явят на съответните изпити в Медицински университет – Варна. Равнището на кандидатите е много добро и като цяло е аналогично на приемната кампания през миналата година: на първата приемна кампания се явиха над 60 кандидати за военноморските специалности и около 25  за военна медицина. Вярно, някои от тях отпаднаха по медицински причини, други не издържаха изпитите по физическа подготовка, което е нормално. Разбира се, предстоят и други приемни кампании. Ще има още една кампания по ранен прием през месец април, когато е пролетната ваканция на учениците, също така  и редовната капания през месец юни. Паралелно с това върви извънредната приемна кампания на нашите студенти по бакалавърските и магистърските специалности. И там имаме задоволителен брой кандидати сравнено с предходните години.

Ситуацията е по- добра от предходната година, явно започваме вече по малко да се отърсваме от ограниченията, които ни налага пандемията от Ковид -19. Така, че оптимист съм за попълването на броя на обучаемите в училището. През последните години ние традиционно приемаме около 800 нови обучаеми по държавна поръчка, платено обучение и курсанти за нуждите на въоръжените ни сили.

– Увеличен ли е базовият брой за приема на нови курсантите, който вече утвърдиха за Морско училище?

–  Той е почти същия, но в момента тече процес на неговото преразглеждане и училището ни очаква да получи заявка за още 8 курсанти. Нещата се свързват с повишените функции на въоръжените сили. Реално до април ще има нова заповед на министъра за отбраната, с която ще бъде допълван броя на курсантите, така че очакваме да бъде леко увеличен. Това се свързва с нуждите на въоръжените сили и течащите кадрови процеси в тях.

– А как върви тази учебна година в условията на продължаващата пандемия от Ковид-19?

-Мога да кажа, че вече успешно сме преодолели големите предизвикателства, пред които бяхме изправени в началото на пандемията. Като цяло учебният процес върви нормално. Отново трябва да подчертая, че Морско училище провежда специфично обучение, доста по-различно от това на другите университети и колкото да сме гъвкави в пренареждането на учебните програми, съобразни новите пандемични условия, не можем да се позволим чисто дистанционно обучение. Имаме дисциплини и модули от дисциплини, които задължително трябва да се провеждат в присъствена среда и това обучение да бъде представено пред ИА “Морска администрация“ на базата на което обучаемите да получат своите сертификати. Така че ръководството на училището полагаме максимум усилия да предлагаме повече присъствената форма на обучение. Разбира се, спазвайки всички изисквания за тъй нар. зелен сертификат, които разпореди министърът на здравеопазването.

– Каква част е обхваната от присъствената форма?

-В момента всички курсанти се обучават в присъствена форма, тъй като почти 94 на сто от тях са преминали ваксинацията срещу Ковид- 19. А като прибавим и тези, които вече са го преболедували, на практика много висок е процента на имащите тъй нар. зелен статут.

Тук отварям скоба, че през тях преминава и новият вариант на вируса Омикрон; имаме заболели, както ваксинирани така и преболедували курсанти. Те не са не толкова заболели, колкото само заразени, защото вече го минават изключително леко. Слава богу, нямаме нито един случай на постъпил на лечение в болница.

Също така много важно е да ускорим ключовите елементи от практическата подготовка на студентите и най- вече на тези от морските специалности (корабоводене, ел.обзавеждане на кораба). При тях за трети и четвърти курс  също провеждаме присъствено обучение. А сега с началото на летния семестър на обучение ще бъде приведено и за второкурсниците от специалността Корабоводене, тъй като те започват с практическа подготовка. В момента обсъждаме варианта за присъствено обучение и при нашите IT- специалности.

Както веднъж вече имах възможността да кажа, тази дълга пандемична обстановка, свързана с продължителни ограничения няма как в една или друга степен да не повлияе на психиката на нашите обучаеми, на нашите колеги, преподаватели. Важното е да гледаме проактивно на проблемите и да ги решаваме, за да поддържаме колегиалния емоционален климат. Следим ситуацията. Разбира се, периодично и нашите преподаватели,  които са заразени не могат да провеждат занятията си, но като цяло техният процент е такъв, че няма сериозни сътресения.

-В тази връзка разчитате ли на дистанционните форми на обучение?

-Впрочем, добрата страна на пандемията е, че разкри неподозираните  ефективни страни на дистанционното обучение, което преди това тотално се отричаше. Все пак да не забравяме че в последните дни Варна е една от областите с най- висок процент на заразени. Надяваме се, че ще намерим начин да компенсираме всички пропуски, свързани с практическата подготовка, които пандемията налага, така че нашите студенти да получат адекватна подготовка.

Тук искам да добавя, че основната част от нашите чуждестранни студенти, които са от Гърция, имат много висока степен на ваксинация и на практика отговарят на изискванията за зеления сертификат, ето защо те също са в присъствено обучение. Малцина от тях са останала в страната си и за тях е осигурено дистанционно обучение.

– Какви са последните резултати за ВВМУ от действащата класация на Международната асоциация на морските университети (IАMU)?

– Класацията  на  IАMU (International Association of Maritime Universities) за 2021 година излезе в края на изминалата година. Тя се прави по комплексна оценка, която включва и образователен, и научно изследователски капацитет, и инфраструктура. В нея Морско училище заема четвърто място сред общо 65 световни морски университети . Всъщност точките ни през тази година са по- високи от предходното класиране, когато бяхме на второ място, но има развитие и при други световни университети.  Така, че смятаме за високо постижение да сме в първата четворка в света. Всъщност в нашата стратегия за развитие е записано, че стратегическа цел на Морско училище да запази позициите си в елита на световните морски университети, като търси мястото си сред първите десет университета в  рейтинговата класация на Международната асоциация на морските университети. Позиция, която вече втора година достойно защитаваме в изпълнение на стратегическата цел на програмата на сегашното ръководство на ВВМУ, формирана през 2017 година.

Впрочем, лидерското ни място в рейтинговата класация на IАMU стана основен мотив за нашето кандидатстване за колективната награда „Питагор“, която ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ получи на 24 май миналата година. Ние имаме международното признание, имаме признанието на IAMU и това ни дава самочувствието да имаме своите претенции за приноса на училището в морското образование, който е и принос към морската индустрия и към обществото.

Източник: maritime.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани