Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Усмивки от полигона

[post-views]

В края на февруари на полигон „Корен” се състоя поредното полево обучение на формирования от 4-ти артилерийски полк. В него участваха артилерийският дивизион 152-мм оръдие гаубица Д-20, дивизион 122-мм реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град”, противотанковият дивизион с управляем ракетен комплекс „Конкурс” и 301-ви артилерийско-технически дивизион. По хълмовете и позициите на полигона успешно се справяха със своите задачи и жените военнослужещи. Представяме някои от тях в навечерието на Международния ден на жената – 8 март.

Тежките условия са част от службата
От две години и три месеца редник Валентина Колева е в армията. Вероятно можеше да допълни точно и дните на службата си, тъй като преди да постъпи в армията, е завършила средно специално образование „Счетоводство и контрол”.
На длъжност е младши радиотелеграфист в командно-щабна машина в щабна батарея на противотанковия дивизион „Конкурс” с командир подполковник Коста Делев. Защо е решила да постъпи в армията? Явно имаше много задължения и обясни накратко – голяма част от моето семейство са военнослужещи. За първи път бе на Корен” и допълни, че полигонът е голям, а занятията са интензивни и интересни. И приема дъжда и студа, както и цялото полево обучение като част от службата.

Да смениш класната стая с „Корен”
На 1 март 2022 г. редник Надежда Иванова навърши една година, откакто е в 4-ти артилерийски полк. Възпитаничка е на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и е работила като учителка по български език и история в продължение на 3 години. И е решила да стане… войник. С усмивка се представи така – аз съм номер от първи разчет на оръдие гаубица Д-20 на първи огневи взвод на първа батарея в първи артилерийски дивизион. И участва в първите си артилерийски стрелби.
Каква е разликата между учителската професия и войнишката? Работата с деца е интересна, свързана е с психическо натоварване и е много трудна. Тук, на полигона, има повече предизвикателства, сподели редник Иванова. Дали след изминалата година не мисли, че решението й да смени професията е грешно? Отговори по войнишки – съвсем не! Съпругът й Емануил Иванов също е редник. Имат син Божидар на 6 години. В семейството обичат много животните и се грижат в жилището си за рибки, костенурки, кучета, хамстери… Дали пък и очакваният подарък за 8 март няма да увеличи броя на домашните любимци?

Tелеграфистка в армията от 19-годишна
Редник Антония Янчева е в армията от 2004 г., напуснала е артилерийското формирование през 2013 г. и през 2017 г. отново се връща в неговите редици. Била е радиотелефонист, след това – номер от разчет, а сега е радиотелеграфист в командно-щабна машина. Участвала е многократно на полеви обучения на „Корен”. Харесва й да е тук, приема спокойно тежките полеви условия, в които се сплотява колективът.
„Започнах още 19-годишна войнишката си служба и не съм се разочаровала от нея през годините. Наложи се да изляза от армията и като се върнах, започнах работа в друг дивизион, с нови командири и колеги. И продължавам да се уча“ заяви редник Янчева.
Има две деца – Ивана и Светозар. Докато е на полигона, за тях се грижи нейната баба.

Осъществена детска мечта
Лейтенант Росица Пенчева e завършила Военния университет през 2021 г. със специалност „Зенитно-артилерийско въоръжение, оптика и боеприпаси”. Командир е на ремонтен взвод в логистична рота, но изпълнява и длъжността заместник-командир на ротата. И спомена точно броя на подчинените си – 55 военнослужещи и цивилни служители. За първи път бе на „Корен” и определи полигона като доста голям, но вече научила немалко подробности за него.
Бъдещият й съпруг старши лейтенант Алекс Пеевски също е в 4-ти артилерийски полк. Той е завършил НВУ през 2019 г. и сега е помощник-началник на отделение „Логистика”. Запознали са се като курсанти. Росица е от гр. Бяла, Алекс е от Смолян. И двамата сега живеят в Асеновград и обичат да се разхождат сред природата.
Нямам близки военнослужещи, но офицерската професия ми бе детска мечта и я осъществих, заяви лейтенант Пенчева. А за Деня на жените бе откровена – 8 март не празнувам и не очаквам подарък. За мен той е един обикновен ден.

Певица служи като войник
От 3 години редник Иванка Деспова е в 4-ти артилерийски полк и това бе поредното нейното излизане на полигон „Корен”. На длъжност е младши радиотелеграфист в рота за комуникационно-информационна поддръжка на полка.
Завършила е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив със специалност „Изпълнителско изкуство и музикална педагогика”.
Закърмена съм с фолклорната музика, но харесвам и всякаква друга. Работих по специалността си няколко години. Участвах в концерт за военнослужещи на полигон „Корен”, видях естеството на тяхната работа и проявих интерес към професията им, върна се назад в спомените си редник Деспова.
Стана ясно, че наскоро се е сгодила. Категорична бе, че няма никакво разочарование от войнишката служба. За нея 8 март е преди всичко празник на майката и пожеланието й е на този ден всяка жена да се чувства специална. А девизът й е – винаги усмихната, с доброта в сърцето и с позитивност.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани