Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг се опасява, че Русия може да започне нова операция в Украйна

[post-views]

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази опасения, че Русия използва твърденията си за биологични лаборатории и химическо оръжие в Украйна като претекст да започне нова операция. Той припомни, че досега тя е отправяла редица неверни твърдения, в т.ч. че няма да напада Украйна или да убива цивилни:

„Сега те правят абсурдни твърдения за биологични лаборатории и химически оръжия в Украйна. Това просто е още една лъжа. И ние се опасяваме, че Москва може да започне операция под фалшив претекст, вероятно и с химическо оръжие“.

Столтенберг подчерта, че всяка употреба на химическо оръжие ще бъде нарушение на международното право и договорите за забрана на химическите оръжия, които Русия също е подписала. Той припомни, че тя вече ги е използвала срещу политически опоненти, както и в Сирия, но отказа да отговори дали евентуална тяхна употреба ще е червена линия за Пакта.

Генералният секретар даде брифинг преди утрешната среща на министрите на отбраната на Алианса, в която ще участват и колегите им от Украйна, Грузия, Финландия, Швеция и ЕС.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани