Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пилотите от ВВВУ с бревет и за цивилната авиация

[post-views]
Пилотите от ВВВУ с бревет и за цивилната авиация

Красимир МИТОВ

Депутати се запознаха с визията за бъдещето на военната авиация.

Усъвършенстване на структурата на Българската армия, утвърждаване на концепцията за водене на бойните действия в съвременни условия, задачите на военното образование и произтичащите от това законодателни промени бяха на вниманието на участниците в работната среща на парламентарната Комисия по отбрана с ръководството на ВВВУ „Г. Бенковски“ и командването на 12-а Авиационна база Долна Митрополия. В срещата участваха народните представители: проф. Благовест Белев, Николай Дренчев, Виктор Насър, Христо Симеонов, Джейхан Ибрямов, Иван Манев, Стоил Стоилов и началникът на щаба на ВВС полковник Димитър Георгиев. Домакините бяха представени от началника на ВВВУ „Г. Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, неговите заместници – полковник доц. д-р инж. Асен Маринов, полковник Андриян Колев, полковник Данаил Диков и помощник-ректорът инж. Ангел Георгиев. Командването на 12-а Авиационна база беше представено от заместник-командира полковник Ивайло Ангелов.

„Задачите, които решава училището са за обучение на курсантите за първоначална летателна подготовка, съобразена с международните изисквания за „бакалавър“ – четири години, „докторски“ програми, следдипломна квалификация и научноприложни изследвания. С интерес подхождаме към управлението на безпилотните летателни апарати и обучението на чуждестранни студенти. Успяхме да съкратим тригодишния период за нова акредитация на година и половина. Започнахме програма за хабилитация на преподавателите и разчитаме на собствените кадри от училището.“ Това каза в брифинга си бригаден генерал Юлиян Радойски.

„Създадохме две нови катедри – Техническа експлоатация на летателни апарати и Авиационен мениджмънт. Работим по седем докторски програми и вече имаме петима докторанти. Летище Долна Митрополия е лицензирано като летателна площадка, одобрена е Организация за обучение „Димитър Списаревски“. Предложихме летателното обучение на курсантите да започне от втори курс на самолет „Злин-942“ и да завърши в четвърти курс на „Пилатус“ с включени дневни и нощни полети при сложни метеорологични условия, с последващ преход към МиГ-29, Су-25 или Ф-16, каза още началникът на ВВВУ.

COVID-19 е поставил изискването да се осигури високоскоростен интернет за качественото обучение на курсантите и студентите както дистанционно, така и онлайн. Предстои да се развърне нова система за привързване към КИС ЩИТ на БА и НАТО „Сикрет“. Възстановени са и четири сгради, както и дареното бивше училище „Марин Дринов“ от община Плевен.

„Направихме два кабинета за чуждоезиково обучение, пригодени за провеждането на изпитите по STANAG 6001, и тест ALCPT, както и център за космическо и авиационно наблюдение“, каза още бригаден генерал Радойски и се обърна към депутатите, че за успешното решаване на задачите по възстановяване на ВВВУ „Г. Бенковски“ са необходими общи съвместни усилия на всички отговорни структури с тяхната непосредствена подкрепа.

Заместник-началникът по професионалната подготовка и международното сътрудничество полковник Андриян Колев сподели, че работят с няколко организации, едната от които за подготовка и изпитване на персонала по техническо обслужване, изцяло по правилата на европейската агенция по авиационна сигурност, която дава възможност да се обучават цивилни техници, които след завършване получават бривет (лиценз, удостоверение за правоспособност – б. р.) за работа в авиационна компания.

Тази опция се предлага и на курсантите, за да могат след време, напускайки армията, да имат конвертируема специалност. При сходна организация е и обучението на пилоти любители за курсанти и външни лица, на които сертификатите се заверяват и са валидни за цяла Европа. Третата новост в училището е лицензирането на Професионалния сержантски колеж (ПСК). Професия „Сержант“ вече е в списъка на професиите в България и завършилите колежа получават диплома, валидна за цялата страна. „Младите хора трябва да знаят, че завършилите при нас могат да работят не само в България, но и в цяла Европа. Училището получи харта „Еразъм“. Имаме бюджет и вече можем да изпратим курсанти в чужди академии, като скоро ще заминат курсанти за обучение във Военнотехническия университет в Букурещ и Военновъздушната академия в Брашов – Румъния. Ние също сме готови да приемем чужди курсанти за обучение у нас. През последните месеци подписахме договори с девет университета и водим разговори с Франция, Полша и Унгария“, каза още полковник Колев.

Полковник Димитър Георгиев и заместник-командирът на 12-а Авиобаза  полковник Ивайло Ангелов запознаха присъстващите със задачите и проблемите, стоящи пред родната авиация за необходимостта от авиационна техника, нейното поддържане и обучението на летателния състав. Срещата завърши с разглеждане на учебно-материалната база на училището и бойната техника на базата.             

Най-ново

Единична публикация

Избрани