Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-важното за пандемията от ковид през изминалата седмица

[post-views]
Най-важното за пандемията от ковид през изминалата седмица

Общият брой потвърдени случаи на зараза с коронавирус е надхвърлил 500 милиона, а на смъртните случаи 6,19 милиона, съобщи късно снощи Световната здравна организация. От появата на новия коронавирус в края на 2019 г. най-много заразени са отчетени в Европа (209,5 милиона) и Северна и Южна Америка (151,7 милиона). В Африка, от друга страна, са отчетени само около 2 процента от броя на случаите в целия свят. СЗО обаче подозира, че на Черния континент има огромен брой нерегистрирани случаи. По данни на организацията, вероятно истинският брой на заразените в Африка е до 97 пъти по-голям.

Броят на новите случаи на заразени с коронавируса и смъртните случаи, за които е постъпила информация в СЗО, е намалял за трета поредна седмица – тенденция, която вероятно е била подпомогната от премахването на програмите за тестване и наблюдение. В последния си седмичен доклад за пандемията, публикуван на 12 април, здравната агенция на ООН съобщи, че над седемте милиона случая на нови заразени представляват спад с 24 процента в сравнение с предходната седмица. Седмичният брой на смъртните случаи, причинени от КОВИД-19, е 22 000 – спад с 18 процента. СЗО отбеляза, че намаляването на случаите „трябва да бъде интерпретирано внимателно“, тъй като много държави, в които пандемията отслабва, са променили стратегиите си за тестване, което означава, че се идентифицират много по-малко случаи.

Броят на случаите на нови заразени и починали спада във всички световни региони, включително в Западния Тихи океан, където рязко увеличаване на броя на инфекциите е предизвикало въвеждането на строги ограничителни мерки в Китай. СЗО съобщи, че наблюдава няколко мутирали варианта на вируса, произхождащи от варианта Омикрон, включително някои рекомбинирани форми на вече съществуващи подварианти на Омикрон. Агенцията призова всички държави да секвенират поне 5 процента от пробите си с вируса. Много страни, включително Великобритания, Швеция и САЩ наскоро прекратиха програмите си за широкообхватно тестване, тъй като броят на тежките случаи значително намаля. Въпреки това САЩ скоро ще отбележат 1 милион смъртни случая от КОВИД-19 и вирусът продължава да създава опасения в Китай. Служители предупреждават, че Шанхай все още не е овладял последната вълна на заразата, предизвикана от варианта Омикрон, въпреки политика за „нулева толерантност“, в резултат на която някои жители остават затворени в домовете си за три седмици или повече. 

Ваксините срещу новия коронавирус са намалили смъртността от ковид в ИТАЛИЯ, като са предотвратили около 150 000 смъртни случая и 8 милиона разболявания, съобщи Националният здравен институт. Изследването на института обхваща периода от началото на 2021 г. до края на януари тази година. Друг извод от него е, че ваксинационната кампания е предотвратила повече от 500 000 хоспитализации и над 55 000 постъпвания в интензивни отделения. Италия е регистрирала 161 032 смъртни случая, свързани с КОВИД-19 от началото на епидемията там през февруари 2020 г. Това е втората най-черна статистика в Европа след Великобритания. Страната досега е съобщила за 15,4 милиона заразени.  Около 79 процента от италианците са напълно ваксинирани и 65 процента са получили бустерна доза. 

СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ удължават с 15 дни действието на изискването за маски в самолетите и обществения транспорт. Центровете за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че удължават срока на заповедта, която трябваше да изтече на 18 април, до 3 май, за да осигурят повече време за проучване на подварианта BA.2 на Омикрон, който понастоящем е отговорен за по-голямата част от случаите на ковид в САЩ. От следващата седмица Филаделфия отново ще изисква маски на закрити обществени места, като ресторанти, училища и предприятия. Новото правило, което ще влезе в сила на 18 април, ще превърне Филаделфия в първия голям град в САЩ, който отново ще въведе такова изискване. Новите случаи на заразяване във Филаделфия се увеличават бързо – с 50 процента от началото на април, което подтиква града да засили мерките за превенция, заяви на брифинг комисарката по здравеопазването в града Черил Бетигол. „Изглежда, че сме в началото на нова вълна на ковид, каквато Европа току-що видя“, казва Бетигол. От началото на пандемията тенденциите на заразяване в САЩ обикновено следват Европа с няколко седмици, казват експерти. „При това ниво на предаване на инфекцията не смятаме, че има причина да се паникьосваме или да избягваме дейности, които ни харесват. Нашият град остава отворен“, добави Бетигол. Това става повече от месец след като градът с 1,5 милиона жители облекчи задължението си за носене на маски на обществени места на закрито на фона на спада на случаите през март след рекордния скок на Омикрона през януари. От неделя насам случаите в Пенсилвания са се увеличили с близо 70 процента в рамките на една седмица, което я нарежда сред 10-те щата, в които инфекциите се разпространяват най-бързо. Новите инфекции в САЩ като цяло са се увеличили с 10 процента през изминалата седмица, което се дължи на още по-заразния подвариант BA.2 на Омикрон. Хоспитализациите в САЩ през седмицата са намалели с около 6 процента.

Министерството на здравеопазването на ЮЖНА КОРЕЯ съобщи днес, че ще приложи втора бустерна доза ваксина срещу ковид на хора над 60 години, предаде Ройтерс. „Правителството планира да разшири четвъртия кръг ваксинация с хората на възраст над 60 години“, заяви министърът на здравеопазването Гуон Док-чол на среща и добави, че процентът на заразените на тази възраст продължава да се покачва и вече надхвърля 20 на сто. По-рано страната започна да предоставя втори бустерни дози на високорискови групи, включително на хора в старчески домове, тъй като рязкото нарастване на инфекциите с Омикрон варианта доведе до рекордна заболеваемост и смъртни случаи през последните месеци. Изглежда, че предизвиканият от Омикрон скок на случаите е достигнал своя пик, тъй като ежедневните инфекции са намалели до една трета от рекордните отбелязани в средата на март. Южна Корея съобщи за 195 419 нови случая на коронавирус, с което общият брой на инфекциите в страната достигна 15 830 644, а на смъртните случаи – 20 034.

Държавният комитет по здравеопазване и хигиена на КИТАЙ изпрати в Шанхай повече от 40 000 здравни работници от различни региони на страната, за да помогнат в борбата с епидемията от коронавирус, съобщи днес говорител на комисията пред медиите. „Досега Държавният комитет по здравеопазване и хигиена на КНР е изпратил над 40 000 здравни работници от 16 региона на Китай в Шанхай, за да окажат помощ и да направят тестове за коронавирус“, каза той. От 28 март насам в почти всички райони на Шанхай е въведена пълна или частична изолация. Жителите са принудени да останат в домовете си и да се подлагат на тестове за коронавирус. За някои жилищни комплекси локдаунът е дори в сила от средата на март, когато в града започна масова кампания за тестване за короновирус. Властите обясняват рестриктивните мерки с броя на безсимптомните носители на КОВИД-19, който се увеличава през последните няколко седмици с увеличаването на броя на направените тестове.

ЕГИПЕТ отменя хартиените декларации за ковид, които пристигащите в страната попълват. Правителството създаде уебсайта visitegypt.gov.eg, на който пътуващите регистрират ваксинационните си сертификати два дена преди датата на пристигане. „Целта на премахването на хартиената декларация е да се улесни живота на хората,“ каза пред „Ал Ахрам“ говорителят на Министерството на здравеопазването и населението Хосам Абдел Гафар. „Всичко, което пътуващите трябва да направят е да попълнят изискваните данни в платформата.“ Здравното ведомство отменя и свързаната с Ковид-19 специална дезинфекция на самолетите след всеки полет. Авиокомпаниите се завръщат към нормалните санитарни процедури. В случай на потвърден случай на ковид на борда, летателната машина ще бъде дезинфекцирана в съответствие с препоръките на Световната здравна организация (СЗО).  Решението за облекчаване на ковид правилата идва на фона на подобряването на епидемиологичната обстановка в Египет. Броят на заразените с ковид, както и на свързаните с коронавируса смъртни случаи продължава да намалява. Египет, който разчита на туризма като жизнено важен източник на чуждестранна валута, предприема мерки в подкрепа на сектора, който изпитва затруднения заради войната на Русия в Украйна. 

САУДИТСКА АРАБИЯ повиши броя на хората, които ще бъдат допуснати до традиционното поклонение хадж тази година до 1 милион души от кралството и от чужбина. Министерството, отговарящо за традиционното годишно поклонение в Мека, съобщи, че тази година то ще бъде само за хората на възраст под 65 години и всички поклонници трябва да са напълно ваксинирани. То добави, че поклонниците от чужбина също така ще трябва да представят отрицателен писиар тест за коронавирус и по време на поклонението ще бъдат в сила здравни мерки.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви в сряда, че МЕКСИКО ще ваксинира повече деца срещу ковид. Той призова световните здравни власти да доставят поръчаните от страната му дози. Миналата година Мексико започна да ваксинира някои деца от рискови групи и деца с увреждания, но досега се въздържаше от въвеждането на по-широка програма за ваксиниране на непълнолетни. Лопес Обрадор заяви, че очаква дози по програмата КОВАКС, управлявана от Световната здравна организация (СЗО) и Глобалния алианс за ваксини и имунизации (ГАВИ). Досега страната е получила над 24 милиона дози по програмата. 

Източник: БТА

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани