Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Продължава евакуирането на украинските войници от „Азовстал“

[post-views]
Продължава евакуирането на украинските войници от „Азовстал“

Продължава операцията по евакуирането на украинските войници от стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол. Министерството на отбраната на Украйна подчерта, че ще направи „всичко необходимо“, за да спаси бойците, който все още са блокирани в завода. Киев изрази надежда, че ще успее да размени бойците от „Азовстал“ за руски войници, които държи в плен.

Повече от 1700 украински бойци са напуснали стоманодобивния завод в Мариупол от понеделник насам, съобщи руското министерство на отбраната. Те са отведени на контролирана от Русия територия. Украйна заяви, че е наредила на гарнизона в Мариупол да се оттегли, но отказа да коментира съдбата на бойците. Съветникът на украинското президентство Михайло Подоляк каза, че преговорите около евакуацията им са предизвикателство, „защото е заложен животът на хората“ и защото защитниците на пристанищния град са „символични“, но по негативен начин за Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече нахлуването на Русия „абсолютен провал“ с „катастрофални грешки“, допуснати на най-високо ниво. Зеленски подписа указ за удължаване на военното положение и мобилизацията в Украйна с още 90 дни, което трябва да получи одобрението на поне половината украински депутати.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани