Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Захарова заяви, че САЩ правят всичко възможно, за да удължат колкото се може повече военните действия в Украйна

[post-views]

САЩ и техните съюзници от НАТО правят всичко възможно, за да удължат конфликта в Украйна и да го направят колкото се може по-кръвопролитен, предаде ТАСС, цитирайки изказване на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

По нейните думи повече от 30 държави, включително страни от НАТО, осъществяват крупни доставки на оръжия за нуждите на Украйна, тъй като се опасяват от поражение на Киев. “ Обхватът на доставяните оръжия продължава да се разширява и вече включва едрокалибрена артилерия и ракетни установки за залпов огън“, отбеляза тя.

Според Захарова безконтролните доставки на въоръжение за Киев от страни от НАТО допринасят за унищожаването на Украйна. „Това не са помощи, това е просто съучастие в унищожаването на една страна, наречена Украйна“, каза тя.

Говорителката на руското външно министерство нарече италианския мирен план за Украйна „фантазия“, предаде Ройтерс. „Не можете да снабдявате Украйна с оръжия с едната ръка и да измисляте планове за мирно разрешаване на ситуацията с другата“, каза тя по отношение на италианската инициатива. Вчера Кремъл, каза че все още не е разгледал инициативата, но се надява да я получи по дипломатически канали. Захарова каза за предложението: „Ако те се надяват, че Руската федерация ще се хване на какъвто и да било западен план, то тогава те не са разбрали много“.

Захарова призова световната общественост да не се води по изявленията на Зеленски за неговата готовност да се срещно само с Путин и само за обсъждане на прекратяване на конфликта. „Невъзможно е да се коментира това, което излиза от Зеленски всеки ден (…), и то не въз основа на събитията, а на посланията и вибрациите, които той улавя. Не знам с кого го е споделил, защо го е казал, не мисля, че е уместно световната общественост да се води по него“, заяви тя.

По отношение на задържането на бившия молдовски президент Игор Додон Захарова заяви, че Москва разчита, че властите на Молдова ще зачитат всички права на задържания. „В противен случай има опасност случаят да се превърне в разчистване на сметки по политически причини, основната от които е, че Додон принадлежи към молдовските политически сили, които се застъпват за развитието на конструктивен диалог на взаимно уважение с нашата страна“, каза говорителката. Захарова заяви, че руската страна ще следи този процес, като добави, че Москва смята ситуацията със задържането на Додон за вътрешен въпрос на Молдова.

Говорителката на руското външно министерство съобщи също, че Москва подготвя мерки срещу англоезични медии в отговор на „неприятелски действия“ на чуждестранни правителства към руски медии. Тя каза, че Русия подготвя мерки срещу „англосаксонски медии“ – термин, който руски официални представители често използват за англоговорящия свят.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани