Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия засили атаките срещу Северодонецк

[post-views]
Русия засили атаките срещу Северодонецк

Руските военни засилиха атаката си срещу украинския град Северодонецк, след като заявиха, че са превзели близкия железопътен възел Лиман. Киев активизира призивите си към Запада за оръжия с по-дълъг обсег, които да му помогнат в битката в региона на Донбас. Вчера френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц призоваха руския лидер Владимир Путин да проведе „сериозни преговори“ с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Русия увеличава натиска си в Източна Украйна. Вчера Москва заяви, че е превзела стратегическия град Лиман и че е обградила градския център на Северодонецк. Според украинския заместник-министър на отбраната Хана Маляр битката за железопътния възел Лиман продължава. Украинските военни съобщиха, че през изминалото денонощие са били отблъснати осем руски атаки в Донецк и Луганск, като руската армия е използвала в тях тежка артилерия. „Ситуацията е много трудна, особено в тези райони в Донбас и в Харковска област“, каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение. Според него Украйна се стреми към увеличаване на доставките на оръжие и се приближава към момента, в който ще има предимство пред окупаторите по отношение на технологиите и ударната сила. Той заяви, че се подготвя за среща на върха на ЕС, която ще се състои на 30 и 31 май, за да обърне внимание на лидерите за терора, който Русия извършва не само върху Украйна:

„На този форум смятам да насоча вниманието на лидерите от Евросъюза към терора, който се е превърнал в единствената форма на действие за руската страна в отношенията ѝ с Европа. Терор на украинската земя, терор на енергийния пазар в цяла Европа, терор на продоволствения пазар в целия свят. И се питам: каква ли ще е следващата форма на терор? Само заедно – всички европейски – можем да спрем политиката на подобна държава“.

По-рано украинският министър на отбраната Олексий Резников написа във Фейсбук, че Украйна е започнала да получава доставки на противокорабни ракети „Харпун“ от Дания и самоходни артилерийски оръжия от САЩ. Той поясни, че те ще бъдат използвани от обучени украински екипи от бреговата охрана.

В телефонен разговор вчера лидерите на Франция и Германия са призовали президента Путин да проведе „преки и сериозни преговори“ с украинския президент. Макрон и Шолц също така са настояли за освобождаването на затворниците от стоманодобивния завод Азовстал, които бяха задържани от Русия след като се предадоха.

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският лидер е заявил, че Москва е отворена за възобновяване на диалога с Киев.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани