Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Швеция ще предостави противокорабни ракети на Украйна

[post-views]
Две жени бяха убити при атака в училище в Швеция

Швеция ще предостави на Украйна допълнителна икономическа помощ и военно оборудване, включително противокорабни ракети, пушки и противотанкови оръжия, заявиха в четвъртък финансовият министър Микаел Дамберг и министърът на отбраната Петер Хултквист на страната, цитирани от Ройтерс.

„Предложенията, които са внесени (в парламента) означават, че отпуснатите средства за бюджета на централното правителство ще се увеличат с един милиард шведски крони (102 милиона долара) през 2022 г.“, се казва в изявление на министерството на финансите на скандинавската страна.

„В знак на солидарност с Украйна и като част от международния отговор на действията на Русия, правителството вижда непрекъсната нужда от подкрепа на Украйна“, се казва в съобщението.

През февруари Швеция обяви, че ще изпрати военни материали, включително 5000 противотанкови оръжия, каски и бронежилетки в Украйна, а през март обяви, че ще изпрати още 5000 противотанкови оръжия.

Припомняме, че по-рано през деня стана ясно, че Великобритания заяви, че ще изпрати сложни ракетни системи със среден обсег на Украйна в ход, координиран със Съединените щати, съобщава Асошиейтед прес.

Министърът на отбраната Бен Уолъс каза, че Обединеното кралство ще изпрати неуточнен брой пускови установки M270, които могат да изпращат прецизно управлявани ракети на разстояние до 80 километра (50 мили).

Съединените щати ще предоставят на Украйна четири ракетни системи за залпов огън HIMARS. САЩ получиха уверения от Украйна, че тези системи няма да бъдат използвани за удари по руска територия. Междувременно бе уточнено какво се счита за територията на Русия? Русия обяви Крим за своя територия, но повечето страни по света и преди всичко Съединените щати продължават да смятат Крим за украински. Също така международната общност не признава т.нар. „народни републики“ в Донбас.

Заместник-министъра на отбраната на САЩ Колин Кал отговори така: „Украйна защитава своята територия, всичко, което правят на украинска територия, е отбранително в този контекст. Официална гаранция е, че те няма да използват тези системи срещу цели на руска територия“. С други думи, използването на HIMARS на цялата международно призната територия на Украйна е приемливо от гледна точка на Вашингтон.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани