Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Според посланика на САЩ в Москва затварянето на посолствата на двете страни би било голяма грешка

[post-views]
Според посланика на САЩ в Москва затварянето на посолствата на двете страни би било голяма грешка

САЩ и Русия не трябва да затварят посолствата си въпреки кризата, предизвикана от войната в Украйна, защото двете най-големи ядрени сили в света трябва да продължат да си говорят, заяви в интервю за ТАСС посланикът на САЩ в Москва.

Президентът Владимир Путин окачестви нахлуването в Украйна като повратна точка в руската история: бунт срещу хегемонията на САЩ, които според шефа на Кремъл унижавали Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г, посочва Ройтерс.

В явен опит да изпрати послание до Кремъл, Джон Съливан, посланикът на САЩ, назначен от президента Доналд Тръмп, заяви пред ТАСС, че Вашингтон и Москва не трябва просто да прекъснат дипломатическите си отношения, посочва Ройтерс.

„Трябва да запазим възможността да разговаряме помежду си“, каза Съливан в интервюто.

Той също така посочи: „Не можем да изличим историята, не можем да отстраним Толстой от лавиците за книги или да престанем да изпълняваме Чайковски. Аз все така мисля с добро за културните връзки между нашите народи и страни. Но за да бъде съградено наново това, което беше разбито при събитията от тази година, ще са необходими извънредно много усилия.“

Независимо от кризите, шпионските скандали и провеждането на политики на ръба на конфликта по време на Студената война, отношенията между Москва и Вашингтон не са били прекъснати, откакто Съединените щати установиха връзки с Съветския съюз през 1933 г.

Сега обаче Русия заявява, че постсъветската ѝ връзка със САЩ е приключила и Москва ще обърне поглед на Изток, припомня Ройтерс.

На Съливан беше зададен въпрос във връзка с шеговитата забележка на държавния секретар Антъни Блинкън, че би искал да посвети песента на Тейлър Суифт „Ние никога повече няма да бъдем заедно“ на Путин. Посланикът на САЩ отговори: “Ние също така никога няма да се разделим напълно.“

На въпрос на ТАСС дали тази аналогия означава, че посолствата могат да бъдат закрити, Съливан каза: „Да,  има такава възможност, макар че според мен това би било голяма грешка. Ние не можем просто да прекъснем дипломатическите отношения и да спрем да говорим помежду си.“ Посланикът допълни, че според него единствената причина за закриване на американското посолство в Москва би била ако неговото функциониране престане да бъде безопасно.

Посланикът на САЩ изрази надежда, че може би моментът за помирение между страните ще настъпи рано или късно, но това може да не се случи през неговия живот. „Е, кой през 1979 г. можеше да предвиди какви ще бъдат съветско-американските отношения през 1989 г.?“, отбеляза Съливан в тази връзка.

Възобновяването на руско-американските преговори за ядрените оръжия е малко вероятно в настоящата обстановка, въпреки важността на въпроса за двустранните отношения, посочи още посланикът на САЩ в Москва.

„Просто не знам“, каза той в отговор на въпрос дали са възможни преговори между САЩ и Русия по въпроса за ядрените оръжия.

„Мога да кажа със сигурност, че не съм получавал никакви инструкции от Вашингтон за готовност за такива преговори. От друга страна, това е един от най-значимите въпроси в отношенията между САЩ и Русия“, добави Съливан.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани