Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ са поръчали милиони дози ваксина срещу КОВИД-19, предвидени за малки деца, съобщиха представители на Белия дом

[post-views]
От 21 юни американчетата под 5-годишна възраст ще могат да се ваксинират срещу ковид

САЩ са поръчали милиони дози ваксина срещу КОВИД-19, които са предвидени за малки деца, в очакване на евентуално разрешение от федералните власти за ваксинация сред тази група, което може да бъде издадено следващата седмица, съобщиха представители на Белия дом, цитирани от Асошиейтед прес.

Миналата седмица администрацията на президента Джо Байдън позволи на аптеките и на отделните щати да започнат да заявяват поръчките си. На първо време компаниите „Пфайзер“ и „Модерна“ имаха в наличност по около 2,5 милиона дози.

Тази седмица вече са поръчани около 1,45 милиона от 2,4-те милиона ваксинни дози на „Пфайзер“ и 850 хиляди от тези на „Модерна“.

Децата под 5-годишна възраст, които в САЩ са около 20 милиона, са последната група американци, за които не е издадена препоръка за ваксинация. Другата седмица правителството ще обсъди възможността те също да бъдат включени във ваксинационната кампания.

Очаква се през следващите дни на бъдат заявени още поръчки, но все още не е ясен техният размер.

Не може да се каже и колко популярна ще е кампанията. Проведено неотдавна проучване показа, че само един на всеки петима родители на малки деца ще побърза да ги ваксинира, отбелязва АП.

Освен това здравните власти са разочаровани от малкия брой ваксинирани деца над 5 години – под една трета от представителите на тази възрастова група, която има това право от месеци.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани