Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шолц, Макрон и Драги ще посетят Киев, твърди „Велт ам зонтаг“

[post-views]
Украйна получи нов транш от ЕС за 1,5 милиарда евро

Германският канцлер Олаф Шолц ще пътува до Киев заедно с френския президент Еманюел Макрон и италианския премиер Марио Драги преди срещата на Г-7, твърди в. „Велт ам зонтаг“, когото цитира Ройтерс.

Между Шолц и украинското ръководство се появи известно напрежение, след като преди време Киев отказа да покани на посещение германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, когото обвини в проява на твърде благосклонно отношение към Русия по времето, когато той беше външен министър на Германия.

Щайнмайер планираше да отиде до Киев с президентите на Полша, Латвия, Литва и Естония в средата на април, но поканата към него беше оттеглена. Киев взе решението след критики срещу Щайнмайер заради връзките му с Русия и това, че когато е бил външен министър, не е послушал предупрежденията на източноевропейските съседи на Германия за заплахата от руска агресия.

В началото на май Зеленски заяви пред „Чатъм хаус“, че кани както Шолц, така и Щайнмайер в Украйна.

„Проблем е, че беше оттеглена поканата към президента на Федерална република Германия“, каза по същото време Шолц след консултации на германското правителство, предаде ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани