Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

48 години от гибелта на курсант Стефан Стефанов

[post-views]
48 години от гибелта на курсант Стефан Стефанов

На 04.08.1974 г. при полет от летище Долна Митрополия със самолет Л-29 загива курсант Стефан Цанков Стефанов. Причина за катастрофата е ГТП – при маневриране в състав на двойка пилотът се удря във водача си. Управлението блокира от удара и самолетът се разбива в земята.
––––––––––––––––––––––––––
Спомням си деня.Ние трябваше да летим втора смяна.
В края на първата смяна се извършваше тренировка за въздушен парад над София по повод 30 годишнината от 9–ти септември. Групата изписваше числото 30.
Инструктор на Стефан беше Венци Симеонов. Двойката се прибираше от зоната и воденият, Стефчо, в стремежа си бързо да се пристрои към водача е допуснал голяма скорост на сближение без да спази удвоения интервал. Искал е да прекрати сближението и да избяга на дясно и когато е бил под водача и с наклон на дясно удря самолета на Венци в носовата част с лявото полукрило.
Има два варианта. Или е заклинило управлението на елероните в следствие на удара, или Стефан се е мъчил да изведе самолета. Намерили са дясната му ръка на лоста за управление. Височината е била около 800м. и не е правил опит за катапултиране. Н.Еремиев

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани