Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

18 загинали при престрелка в Мексико

[post-views]
18 загинали при престрелка в Мексико

Нападателите застреляха кмет, баща му и още 16 души в южния мексикански щат Гереро, съобщава Асошиейтед прес.

Главният прокурор Сандра Лус Валдовинос заяви пред телевизия Миленио, че 18 души са били убити, а други двама са ранени в град Сан Мигел Тотолапан. Сред загиналите са кметът Конрадо Мендоса и баща му, бивш кмет на града.

Сан Мигел Тотолапан е отдалечен град в Тиера Калиенте, който е един от най-конфликтните райони в Мексико, оспорван от множество банди за трафик на наркотици.

По-късно през деня, в съседния щат Морелос, щатски депутат беше застрелян в град Куернавака южно от Мексико Сити.

Въпреки че атаките срещу държавни служители не са необичайни в Мексико, те идват в момент, когато стратегията за сигурност на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор се обсъжда остро. Президентът възложи огромна отговорност на въоръжените сили, а не на цивилната полиция за овладяването на постоянно високите нива на насилие в Мексико.

В Куернавака главният прокурор на щата Морелос Уриел Кармона съобщи, че двама въоръжени мъже, пътуващи на мотоциклет, са простреляли смъртоносно заместник-председателя на щата Габриела Марин, докато тя излиза от превозно средство.

Губернаторът на Морелос Куаутемок Бланко осъди нападението и каза чрез Twitter, че силите за сигурност са изпратени в търсене на нападателите.

Смъртта на Мендоса и Марин увеличи броя на убитите кметове по време на управлението на Лопес Обрадор до 18, а броят на депутатите в щата до осем.

Източник: news.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани