Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Княз Ростовски – живот като на кино

[post-views]
Княз Ростовски – живот като на кино

„Успешното бягство” с автор Сергей Галани разказва живота на княз Никита Лобанов-Ростовски, човек, свързан с България с много нишки. Тя е посветена на драматичната му съдба. Той е роден и живял в България от 1935 до 1953 г. В този бурен за Европа и света отрязък от време върху семейството му се стоварват последователно ужасите на гражданската война в Русия и на тоталитарния режим, установен в България след 1944 г. България приютява родителите му след бягството от следреволюционна Русия. Но след опит да напуснат страната при новото управление бащата е убит, а и майката и синът прекарват месеци в затвора. Тогава Ромен Гари, приятелят на президента Дьо Гол от времето на съпротивата срещу нацистите, писател и дипломат (след 1944 г. и във френското посолство в България) спасява семейството и му отваря път на Запад. Това е само началото на една сложна съдба, на пътя на една личност, преминала през страни и континенти, но постоянно завръщаща се в България. За това разговаряме със самия него, 33-тoто поколение наследник на рода Рюриковичи в навечерието на представянето на книгата в литературен клуб „Перото” в НДК.

„За два момента искам да разкажа, които се отнасят до връзките ми с България”, разказва княз Лобанов-Ростовски. Първият е, че е роден в България, лежал в затвор и завършил училище тук. За това, че е бил младежки шампион на България по плуване със своя следа в спортната статистика в българската история. За приятелите съученици, сред които е поетът Любомир Левчев.

И вторият момент е свързан с неговия роднина Алексей Борисович Лобанов-Ростовски, бъдещ външен министър на Русия, който свързва името си с България. Първо това става при създаването на автономното княжество България, като по своя инициатива и поради дългогодишното си приятелство с турския султан той успява да го убеди да включи създаването на Княжество България в мирния договор между Русия и Турция през 1879 г., който подписва като посланик на Руската империя в Константинопол. И втората важна крачка в полза на България е свързана със запазването на Православието. Двайсет и осем години преди това, а именно през 1861 г., Лобанов е посланик при Високата порта в Константинопол. Той е приятел с престолонаследника на Турция. Тогава кани на гости в посолството главата на Българската униатска (гръкокатолическа) църква архимандрит Соколски. И духовникът е отвлечен и изпратен на доживотен затвор в Русия. Това спомага българите да изберат нов православен митрополит и така България се връща към Православието. Личността на княз Никита, известен финансист и общественик, колекционер на руска театрална живопис и един от авторитетните експерти на световноизвестните аукционни къщи Sotheby’s и Christie’s, е уважавана и ценена не само у нас и в Русия, а и в САЩ и Англия, Близкия изток. Животът му е достоен за филм. За дарителските му жестове у нас ще разказваме друг път. Никита Лобанов-Ростовски неведнъж е казвал, че неговото отечество е Русия, а България е неговата родина, където оставя приятели и любимото момиче Лили.

Френска комедия за изневярата: Ако е веднъж, брои ли се…

„Невинно малко убийство” ни кани в театър „София” за много смях на чужд (актьорски) гръб с режисьор Надя Панчева. И нито темата за изневярата е нова или табу, нито – като да не е експлоатирана във всички жанрове на изкуството и литературата. Но се смеем от сърце в салона на „Театро”, който е една от софийските сцени, приютили трупата в този ремонтен за нея сезон.

Авторът Жан-Пиер Мартинез с над сто пиеси в биографията си се играе не много, а ужасно много в цял свят. Френският драматург е приел идеята пиесите му да се изтеглят безплатно, без посредничеството на агент, а съгласието му се иска лично за превръщането им в спектакли. В София напримиер се играят „Ковчег за двама” с режисьор Теди Москов и „Тя и той” в „Сатирата”. „Петък 13” е под режисурата на Георги Кадурин с Христо Гърбов, Мария Сапунджиева и Мариана Миланова. „Стрийптиз покер” се играе в „Зад канала” с актьорите Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Василена Атанасова. Авторът се надява пиесите му да направят зрителите по-толерантни, взискателни към смисъла, а смехът някак да прегради агресията.

В театър „София” актьорите Пламен Манасиев, Неда Спасова и Дария Симеонова съучастват в опита на френския автор чрез обикновената житейска история да ни разкаже повече за нас самите, когато преживяваме провал или правим „само веднъж” крачка встрани от съпружеската вярност…

Военният театър с билети на половин цена

Всяка неделя между 14,00 и 16,00 ч. зрителите могат да закупят билети за представленията от афиша на театъра на половин цена. Освен това продължава традицията за закупуване на ваучер за двама на стойност 30 лв., който може да се използва до края на сезона за всички постановки на театър „Българска армия”. Това може да е чудесен подарък.

А този уикенд на трите сцени на армейците можем да гледаме „Любов, любов, любов” на камерната сцена „Миракъл” днес, 21 октомври. Отново тази вечер са и спектаклите „Урок по български” на сцена клуб „Максим” и на Голяма сцена от 19,00 ч. – гостите от театъра в Хасково с представлението „Откачена фамилия”. На 22-ри, в събота, е „Черна комедия” на Питър Шафър със специалната музика на Дони, а сред актьорите участват Веселин Анчев, Луизабел Николова, Анастасия Ингилизова, Георги Къркеланов. Една черна комедия, която се разиграва… на тъмно.

И да не забравяме, на 11,12 и 13 ноември военната трупа чества заедно със своите зрители от 19,00 ч. на Голяма сцена 30 години „Секс, наркотици, рокендрол” от Ерих Богосян. Три десетилетия спектакълът се играе в един и същи състав – Ивайло Христов, Дони и Коцето, достойно за „Гинес”.

Музиката на Пиацола тази вечер в зала „България

Тази вечер от 19,00 ч. в зала „България” маестро Пламен Джуров дирижира концерта на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Солистът Стоян Караиванов ще свири Adios Nonino от Астор Пиацола. Публиката ще чуе за първи път Tres movimentos concertantes от Даниел Бинели – съвременен аржентински композитор, аранжор, широко признат като най-добрия интерпретатор на музиката на Пиацола. Тя е създадена по поръчка на Оркестър „Тонхале”, но в концерта на Радиосимфониците като солист я изпълнява първият български бандонеонист Стоян Караиванов, който свири на класическата аржентинска система. В програмата е и „Поема – ноктюрно” на малко познатия български композитор Хераклит Несторов. Ще прозвучат също Сюити №1 и №2 от музиката към драмата „Арлезианка” на Жорж Бизе от златния фонд на световната симфонична литература.

НАКРАТКО

Цигуларят Васко Василев се завръща за зимно акустично турне. С него ще са музиканти от Испания и Аржентина, което добавя към класиката фламенко и танго. Планиран е концерт в Кюстендил на 2 декември. Следват София на 3.XII в Joy Station, в Плевен на 5.XII, в Пловдив на 8.XII, в Стара Загора на 9.XII, в Ямбол на 10.XII и в Бургас на 11.XII.

Пет филмови премиери ще се състоят в рамките на 33-те Дни на японската култура в България. Събитията ще са в Дома на киното в столицата. В програмата е включена и изложбата ”Японските изкуства – красота и мъдрост”, подредена в Ларгото в столицата. Предвидени са и 3 концерта, обединени под мотото „Пулсът на Япония в сърцето на България”. Те са в Пловдив в събота – 22.10, и в София на 24.10.

Най-ново

Единична публикация

Избрани