Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Летописна книга в храма на Военната академия ще съхранява историята

[post-views]
Летописна книга в храма на Военната академия ще съхранява историята

Вчера имах интересен разговор с отец Йордан Божилов, ефимерий в храм „Свети Архангели“ на Военна академия „Георги С. Раковски“, полковник от запаса, завършил Факултет „Командно-щабен“ и Стратегически курс на академията. Ставаше дума най-вече за Архангелова задушница. Научих много полезни неща, които ще може да прочетете в интервюто в петъчния брой на в. „Българска армия“. Както е известно тази година Архангелова или Войнишка задушница е на 5 ноември. Заедно с началника на академията генерал-майор Тодор Дочев бях на утринната литургия, която се провежда всеки понеделник от 7 до 8,40 ч. Стана дума и за празника на храм „Свети Архангели“, който е на 8 ноември. И за още нещо, което ще споделя, защото днес е 1 ноември – Ден на народните будители. Една нова книга е на път да съхранява и да ни припомня историята. На 8 ноември ще бъде въведена и поставена в храма Кондика, летописна книга, която има възможност да бъде дописвана с времето.

През тази година се навършват 125 години от освещаването на храм, който е бил в района на тогавашното Военно на Негово  Величество училище и е посветен на Светите Седмочисленици. С течение на времето обучаемите стават все повече, идват и гимназисти, които живеят на приказармен режим. Поради тази причина с документ на княз Фердинанд I храмът се разширява и му дават името „Свети Архангели“. Появата на храма е предопределена от събитията в следосвобожденска България и значението, което се отдава на религиозно-нравственото възпитание на българските воини, е записано в тази своеобразна летописна книга.

***

Ко̀ндика е дневник, в който се записват по-важните факти от живота в дадена църква, манастир, училище, община, еснафски сдружения и др. Терминът е остарял и не се използва за съвременните дневници, но се използва за исторически документи, които се самоназовават кондики. Подобни документи са важен източник на исторически данни.

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани