Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С 300% са се увеличили студентите във ВА

[post-views]
С 300% са се увеличили студентите във ВА
По традиция завършилите студенти хвърлиха шапките си във въздуха след като получиха дипломите си за завършено образование във ВА
фото Вилхелм ЙОЦОВ

Обучението си във Военната академия „Г.С.Раковски“ завършиха студентите от 11-те магистърските специалности, випуск „Полковник Борис Дрангов II-ра смяна“. Завършващите бяха 133. Традиционно се определя първенец на випуска за студентите и за слушателите. „Първенецът на випуска сред студентите е Божидара Кирякова, която има военно потекло. Баща й е офицер, а прадядо й е бил офицер в царската армия. С всяка изминала година се увеличава бройката на студентите, които имат желание да се обучават във ВА. Вече имаме над 1000 студенти. В сравнение с периода от преди пет години, увеличението е около 300%“, каза пред военните медии заместник-началникът на академията по учебната и научната част полковник доц. д-р Димитър Ташков.

Божидара Кирякова получи дипломата си от началника на ВА генерал-майор Тодор Дочев
Фото Николета Райдовска

Първенецът на випуска при студентите завърши специалност „Публични комуникации в сигурността и отбраната“. „За тези две години успях да извлека максимума и като теоретична подготовка, но и като придобиване на знания, умения и практически опит, който с удоволствие очаквам да приложа и в професионалния си път. Имах възможността да бъда и стажант към Центъра на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия. Продължаваме нашето активно сътрудничество и занапред. Опитът, който натрупах там е незаменим и изключително добре хармонизира с висшето ми образование“, каза Божидара Кирякова. Тя остава да работи в сферата на отбраната. Успехът й от обучението през първата година е „Отличен 5,64“, а от втората година – „Отличен 6“. Оценката й от курса на обучение е „Отличен 5,84“, а от защитата на дипломната работа – „Отличен 6“, което прави среден успех „Отличен 5,92“ и това я превърна в първенец на випуска сред студентите.
Във факултет „Командно-щабен“ студентите-първенци по специалности са: Деян Тодоров, Велин Русков, Тодора Благиева, Сайде Цикалова, Ангел Абаджиев и Елисавета Михайлова. Във Факултет „Национална сигурност и отбрана“ първенците по специалности са: Виктория Дърлева, Надежда Бояджиева, Ивайло Шишманов, Мирослав Фърладжов и Анна Нанкина.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани